Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prostorno vremenski utjecaj vodnog režima na strukturu i raznolikost vodenih kukaca (Heteroptera i Coleoptera) s posebnim osvrtom na zaštićenu vrstu Graphoderus bilineatus (De Geer, 1774) (CROSBI ID 379304)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Turić, Nataša Prostorno vremenski utjecaj vodnog režima na strukturu i raznolikost vodenih kukaca (Heteroptera i Coleoptera) s posebnim osvrtom na zaštićenu vrstu Graphoderus bilineatus (De Geer, 1774) / Merdić, Enrih (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku / Institut Ruđer Bošković, . 2013

Podaci o odgovornosti

Turić, Nataša

Merdić, Enrih

hrvatski

Prostorno vremenski utjecaj vodnog režima na strukturu i raznolikost vodenih kukaca (Heteroptera i Coleoptera) s posebnim osvrtom na zaštićenu vrstu Graphoderus bilineatus (De Geer, 1774)

U okviru ovog rada istraživan je utjecaj vodnog režima na strukturu i raznolikost vodenih kukaca Parka prirode Kopački rit tijekom 2005. i od 2007. do 2011. godine, te rasprostranjenost i stanišni zahtjevi zaštićene vrste vodenog kornjaša Graphoderus bilineatus na tri područja kontinentalne Hrvatske tijekom 2010. godine. Vodeni kukci su uzorkovani standardnim metodama, entomološkom mrežom i klopkom s atraktantom. Tijekom preliminarnih istraživanja vodenih kukaca tijekom 2005. godine utvrđena je veća brojnost i raznolikost vrsta na poplavnom području s vrstama koje su se prilagodile dinamičnosti staništa. Dobiveni rezultati šestogodišnjeg istraživanja vodenih kukaca na poplavnom području pokazuju da struktura i raznolikost vodenih stjenica i kornjaša ovisi o vremenu pojavljivanja poplava, njihovom vremenu trajanja i intenzitetu plavljenja. Unatoč razlikama u strukturi i raznolikosti vodenih stjenica i kornjaša između hidrološki različitih godina, kao i unutar pojedine godine, potvrđeno je da visoke ranoproljetne i dugotrajne poplave najviše utječu na formiranje faune vodenih kukaca poplavnog područja Parka prirode Kopački rit, te da svi rezultati upućuju na visoku stopu migracije i kolonizacije vodenih stjenica i kornjaša. Rezultati usporedbe sastava i brojnosti vodenih kornjaša potvrdili su kako postoje velike razlike između istraživanih područja kontinentalne Hrvatske, te su razlike u strukturi rezultat utjecaja okolišnih čimbenika i vegetacijskih zajednica, ali ponajviše njihovih međusobnih interakcija.Vrsta Graphoderus bilineatus je prisutna u staništima koja predstavljaju površinom veće trajne stajaćice, koje su pod utjecajem sezonskih fluktuacija vodostaja. Podloga dna je najčešće mulj s tankim slojem detritusa. Obalna zona je gotovo uvijek plitko položena i osunčana. Od emerznih vodenih zajednica koje rastu uz obalnu zonu najčešće je prisutna zajednica As. Caricetum versicaria (A.3.2.1.4.), međutim vodeni stupac je uglavnom oslobođen preguste submerzne vegetacije. Vrsta nastanjuje staništa koja imaju veliku raznolikost vodenih kornjaša, te je utvrđena kompeticija s adefagnim predatorskim vrstama. Rezultati ovog istraživanja ukazuju kako su redovite i visoke poplave glavni čimbenik održavanja bioraznolikosti vodenih kukaca poplavnih područja.

vodeni kukci; Graphoderus bilineatus; vodni režim; poplave; raznolikost; poplavna područja

nije evidentirano

engleski

Spatio temporal impact of water regime on the structure and diversity of aquatic insects (Heteroptera and Coleoptera) with special focus on protected species Graphoderus bilineatus (De Geer, 1774)

nije evidentirano

aquatic insects; Graphoderus bilineatus; Water regime; floods; diversity; floodplains

nije evidentirano

Podaci o izdanju

166

15.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Institut Ruđer Bošković

Osijek

Povezanost rada

Biologija