Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640412

Baltazar Bogišić i njegovo doba u intelektualnohistorijskoj perspektivi: zbornik radova


Baltazar Bogišić i njegovo doba u intelektualnohistorijskoj perspektivi: zbornik radova, Zagreb: FF Press ; Poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2012 (zbornik)


Naslov
Baltazar Bogišić i njegovo doba u intelektualnohistorijskoj perspektivi: zbornik radova
(Baltazar Bogišić and his time in the perspective of intellectual history)

Urednik/ci
Roksandić, Drago ; Janković, Branimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
FF Press ; Poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
268

ISBN
978-953-175-440-8

Ključne riječi
Baltazar Bogišić; elitna kultura; intelektualna historija
(Baltazar Bogišić; Elite Culture; Intellectual History)

Sažetak
"Baltazar Bogišić i njegovo doba u intelektualnohistorijskoj perspektivi" zbornik je radova doktoranada Poslijediplomskog doktorskog studija moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i temelji se na izbornom kolegiju prof. dr. sc. Drage Roksandića "Hrvatska i srpska elitna kultura između tradicije i utopije (cca. 1860-1900.): primjer Baltazara Bogišića u odnosima s Vatroslavom Jagićem, Stojanom Novakovićem i Franjom Račkim". Zbornik sadrži članke o pripadnicima elitne hrvatske i srpske kulture u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća (Baltazaru Bogišiću, Franji Račkom, Stojanu Novakoviću, Fedoru Demeliću, Nićiforu Dučiću, Vlahi Bukovcu, Josipu Jurju Strossmayeru, Ivanu Meštroviću i drugima). Uz članke, čiji su autori Josip Mihaljević, Petar Bujas, Branimir Janković, Monica Priante, Tihana Petričević, Filip Tomić, Vicko Fisković i Melita Jesih Matić, Zbornik donosi i prijepise korespondencije između Vlahe Bukovca i Baltazara Bogišića, kao i izbor iz korespondencije između Nićifora Dučića i Baltazara Bogišića te leksikon članova akademskog društva Velebit u Beču (1865-1882) i prijevod članka Theodora Schiedera što ga je prevela Irena Smiljanić. Na početku Zbornika nalazi se urednički predgovor, a na njegovom kraju pet priloga koji dokumentiraju tijek i načina rada na izbornom kolegiju te kazalo imena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Drago Roksandić (urednik)

Avatar Url Branimir Janković (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Baltazar Bogišić i njegovo doba u intelektualnohistorijskoj perspektivi: zbornik radova, Zagreb: FF Press ; Poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2012 (zbornik)
Roksandić, D. & Janković, B. (ur.) (2012) Baltazar Bogišić i njegovo doba u intelektualnohistorijskoj perspektivi: zbornik radova. Zagreb, FF Press ; Poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, year = {2012}, pages = {268}, keywords = {Baltazar Bogi\v{s}i\'{c}, Elite Culture, Intellectual History}, isbn = {978-953-175-440-8}, title = {Baltazar Bogi\v{s}i\'{c} and his time in the perspective of intellectual history}, keyword = {Baltazar Bogi\v{s}i\'{c}, Elite Culture, Intellectual History}, publisher = {FF Press ; Poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }