Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640352

Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja


Krešić, Greta; Dujmović, Mihela; Mandić, Milena; Mrduljaš, Nikolina
Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja // Mljekarstvo, 63 (2013), 3; 158-171 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja
(Breast milk: Fatty acidcomposition and maternal diet)

Autori
Krešić, Greta ; Dujmović, Mihela ; Mandić, Milena ; Mrduljaš, Nikolina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 63 (2013), 3; 158-171

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Dojenje; masne kiseline; višestruko nezasićene masne kiseline; prehrana
(Lactation; fatty acids; long chain polyunsaturated fatty acids; diet)

Sažetak
Mlijeko zdravih, normalno uhranjenih dojilja univerzalno je prepoznato kao “zlatni standard” za prehranu djeteta, a dojenje prvih šest mjeseci osigurava opskrbu dječjeg organizma tvarima neophodnim za pravilan rast i razvoj. Tijekom prvog mjeseca laktacije sastav majčinog mlijeka mijenja se kroz tri faze: kolostrum, prijelazno i zrelo mlijeko. Zrelo mlijeko koje se izlučuje nakon 16. dana laktacije prosječno sadrži 3, 4-4, 5 % masti. Masti majčinog mlijeka osim što predstavljaju glavni izvor energije, čineći oko 40-55 % djetetovog ukupnog energetskog unosa, osiguravaju dječjem organizmu opskrbu vitaminima topljivim u mastima i esencijalnim masnim kiselinama. U radu su prikazana aktualna saznanja o majčinom mlijeku, mastima majčinog mlijeka te utjecaju prehrane dojilja na sastav masnih kiselina mlijeka. Majčino mlijeko sadrži esencijalne masne kiseline - linolnu (C18:2n-6) i alfalinolensku (C18:3n-3), kao i njihove višestruko nezasićene dugolančane metabolite, među kojima su najznačajnije arahidonska (C20:4n-6) i dokozaheksaenska (C22:6n-3) kiselina. Od posebnog značaja je zastupljenost dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina radi njihovog doprinosa normalnom razvoju oka i mozga dojenčadi. Udio ovih masnih kiselina u mlijeku odraz je majčinog prehrambenog unosa. Prehrana bogata ribom i morskim plodovima pozitivno korelira s koncentracijom višestruko nezasićenih masnih kiselina (posebno dokozaheksaenske) u majčinom mlijeku. Istraživanja su pokazala da suplementacija dokozaheksaenskom kiselinom tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće i tijekom razdoblja dojenja značajno povećava njezinu koncentraciju u mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Milena Mandić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts