Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja (CROSBI ID 195138)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Krešić, Greta ; Dujmović, Mihela ; Mandić, Milena ; Mrduljaš, Nikolina Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja // Mljekarstvo, 63 (2013), 3; 158-171

Podaci o odgovornosti

Krešić, Greta ; Dujmović, Mihela ; Mandić, Milena ; Mrduljaš, Nikolina

hrvatski

Majčino mlijeko: sastav masnih kiselina i prehrana dojilja

Mlijeko zdravih, normalno uhranjenih dojilja univerzalno je prepoznato kao “zlatni standard” za prehranu djeteta, a dojenje prvih šest mjeseci osigurava opskrbu dječjeg organizma tvarima neophodnim za pravilan rast i razvoj. Tijekom prvog mjeseca laktacije sastav majčinog mlijeka mijenja se kroz tri faze: kolostrum, prijelazno i zrelo mlijeko. Zrelo mlijeko koje se izlučuje nakon 16. dana laktacije prosječno sadrži 3, 4-4, 5 % masti. Masti majčinog mlijeka osim što predstavljaju glavni izvor energije, čineći oko 40-55 % djetetovog ukupnog energetskog unosa, osiguravaju dječjem organizmu opskrbu vitaminima topljivim u mastima i esencijalnim masnim kiselinama. U radu su prikazana aktualna saznanja o majčinom mlijeku, mastima majčinog mlijeka te utjecaju prehrane dojilja na sastav masnih kiselina mlijeka. Majčino mlijeko sadrži esencijalne masne kiseline - linolnu (C18:2n-6) i alfalinolensku (C18:3n-3), kao i njihove višestruko nezasićene dugolančane metabolite, među kojima su najznačajnije arahidonska (C20:4n-6) i dokozaheksaenska (C22:6n-3) kiselina. Od posebnog značaja je zastupljenost dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina radi njihovog doprinosa normalnom razvoju oka i mozga dojenčadi. Udio ovih masnih kiselina u mlijeku odraz je majčinog prehrambenog unosa. Prehrana bogata ribom i morskim plodovima pozitivno korelira s koncentracijom višestruko nezasićenih masnih kiselina (posebno dokozaheksaenske) u majčinom mlijeku. Istraživanja su pokazala da suplementacija dokozaheksaenskom kiselinom tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće i tijekom razdoblja dojenja značajno povećava njezinu koncentraciju u mlijeku.

dojenje; masne kiseline; višestruko nezasićene masne kiseline; prehrana

nije evidentirano

engleski

Breast milk: Fatty acidcomposition and maternal diet

nije evidentirano

lactation; fatty acids; long chain polyunsaturated fatty acids; diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (3)

2013.

158-171

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost