Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zamjena ribljeg brašna sojinim brašnom i pivskim kvascem u hranidbi smeđeg somića (Ameiurus nebulosus L.) (CROSBI ID 379255)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Matulić, Daniel Zamjena ribljeg brašna sojinim brašnom i pivskim kvascem u hranidbi smeđeg somića (Ameiurus nebulosus L.) / Aničić, Ivica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Matulić, Daniel

Aničić, Ivica

hrvatski

Zamjena ribljeg brašna sojinim brašnom i pivskim kvascem u hranidbi smeđeg somića (Ameiurus nebulosus L.)

U radu se iznose rezultati istraživanja zamjene ribljeg brašna sojinim brašnom i inaktivnim pivskim kvascem u hranidbi smeđeg somića (Ameiurus nebulosus L.) (120g). Istraživanje je postavljeno u kontroliranim uvjetima polu-zatvorenog recirkulacijskog sustava kretanja vode. Izrađeno je devet hranidbenih skupina (28, 7% SP, 19 MJ kg-1 BE) u kojima su, osim kod kontrole K0, varijabilne komponente u postocima zamjene ribljeg brašna (RB) bile sojino brašno (SB, obezmašćeno i tostirano): K1 (25 SB), K2 (50 SB), K3 (75 SB), K4 (100 SB) ; te SB s dodatkom 8% inaktivnog pivskog kvasca (PK): K5 (17+8), K6 (42+8), K7 (67+8) i K8 (92+8). U 27 kvadarnih bazena, pojedinačnog volumena 115 l, nasađeno je po 10 riba (270) te je cirkulirao ukupan volumen vode od 3500 l. Ribe su hranjene jednom dnevno u količini od 1% ukupne mase kroz 70 dana. Fizikalno-kemijski pokazatelji vode bili su u optimalnom rasponu za održavanje normalnih fizioloških funkcija riba. Najveći rast u dužinu imale su skupine K2 i K5. Na kraju istraživanja najviši WG je imala skupina K2 dok statistički značajna razlika prirasta mase nije uočena između kontrole (K0) te skupina K1, K2, K5 i K6. Ukupni prosječni rezultati kondicijskog faktora (CF) bili su značajno viši kod skupina K0, K2 i K6 naspram svih ostalih skupina. Najbolju konverziju hrane (FCR) imale su ribe hranjene zamjenom RB sa SB u omjeru od 50% (K2). Uz K0, rezultati prosječnih vrijednosti FCR-a ukazuju i na značajnu razliku hranidbenih zamjenica K1, K5 i K6 naspram hranidbenih skupina s postotkom zamjene RB većim od 50%, kako sojinog brašna, tako i kombinacije SB i PK. Rezultati ukupnih prosječnih vrijednosti SGRw-a nam ukazuju na izdvajanje hranidbene zamjenice K2 naspram ostalih hranidbenih skupina. Uz skupinu K2, K1 i K5 nisu statistički signifikantno odstupale od srednjih vrijednosti kontrolne (K0) hranidbene skupine. Zaostajanje u performansama rasta je utvrđeno kod riba hranjenih sa 75% i 100% zamjene RB, neovisno o inkluziji PK (K3, K4, K7 i K8). Proporcionalno s višim uključivanjem SB u hranidbene smjese, vrijednosti somatskog indeksa jetre su signifikantno opadale. Nešto niži rezultati su zabilježeni kod hranidba u koje je dodatno suplementiran PK. Visceralni indeks je imao sličnu tendenciju pada, s nešto manjim intenzitetom. Rezultati krvnih pokazatelja bili su varijabilnog karaktera. Statistički značajnije razlike pokazali su biokemijski pokazatelji: proteini globulini, lipidi kolesterol i trigliceridi, ukupni bilirubin, enzim AST, anorganski fosfor, serumsko željezo te elektroliti natrij i klorid. Pregledom histološkog preparata crijeva zamijećene su blage promjene sluznica kod zamjenica s višim postotkom zamjene RB te početne naznake upala kod potpune zamjene RB sa SB, neovisno o inkluziji PK (K4, K8). Signifikantno povećani indeks površine vrčastih stanica u crijevu dokazan je kod skupine K8. Kvalitativni i kvantitativni pregled histološkog preparata jetrenog tkiva ukazuje na iscrpljene rezerve glikogena kod riba hranjenim višim postotcima zamjene RB. Početne naznake kariopiknoze dokazana je kod svih hranidbenih skupina pri usporedbi s kontrolom. Prema aktivnostima analiziranih antioksidativnih enzima, dokazali smo umjeren oksidacijski stres kod smeđeg somića hranjenim postocima zamjene RB sa SB i kombinacijom SB i PK višim od 50%. Rezultati kemijskog sastava mišićnog tkiva se podudaraju s kemijskim sastavom hranidbenih smjesa. Udio linolenske kiseline te ostalih važnijih masnih kiselina u hranidbenim smjesama indiciraju da su sve hranidbene skupine ispunile zahtjev za potrebama masnih kiselina pri hranidbi smeđeg somića. Omjer n-3:n-6 masnih kiselina u mišićnom tkivu je bio relativno ujednačen kod svih hranidbenih skupina te nije bio pod utjecajem zamjene RB sa SB i PK. Kao ukupni zaključak, hranidbene skupine sa sojinim brašnom, sa i bez inkluzije inaktivnog pivskog kvasca, mogu zamijeniti riblje brašno do 50% bez negativnog efekta na performanse rasta i zdravstveni status istraživanih opažanja. Štoviše, zamjena ribljeg brašna sojinim brašnom od 50% je poboljšala hranidbenu učinkovitost. Dokazano je da je pivski kvasac ekonomičan i prihvatljiv tj. preporučljiv nadomjestak sojinom brašnu u iznosu od 8% pri hranidbi smeđeg somića zamjenom ribljeg brašna do 50%. Skupine s višom razinom te potpunom zamjenom RB, neovisno o inkluziji inaktivnog PK, nisu opravdale proizvodno-zdravstvene učinke pri hranidbi smeđeg somića.

Riblje brašno; sojino brašno; pivski kvasac; Ameiurus nebulosus; zamjena; recirkulacijski sustav; hranidba

nije evidentirano

engleski

Replacement of fish meal by soybean meal and brewer’s yeast in diets for brown bullhead (Ameiurus nebulosus L.)

nije evidentirano

Fish meal; soybean meal; brewer's yeast; Ameiurus nebulosus; replacement; recirculating system; feeding

nije evidentirano

Podaci o izdanju

333

07.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)