Aminokiseline u prehrani životinja (CROSBI ID 379254)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rendić, Marin
Mas, Nora
Valpotić, Hrvoje
hrvatski
Aminokiseline u prehrani životinja
Aminokiseline su molekule koje sadrže amino i karboksilnu skupinu, a u prirodi rijetko dolaze u slobodnom stanju jer su uglavnom međusobno povezane čineći makromolekule peptida i proteina, a nastaju njihovom hidrolizom pod djelovanjem enzima, kiselina ili lužina. Postoji čitav niz funkcija koje imaju u organizmu, od strukturne građe tkiva, organa, staničnih membrana pa do važnih metaboličkih funkcija kao dijelovi enzima, hormona i protutjela. Svaka vrsta i kategorija životinje ima specifične potrebe za svakom aminokiselinom pa takvu vrijednost nazivamo koncept idealne bjelančevine. Iznimka su preživači koji svoje potrebe za aminokiselinama podmiruju neovisno o aminokiselinskom sastavu hrane posredstvom mikrobne populacije u buragu. Također su specifične i mačke koje kao pravi mesojedi nemaju mogućnost čuvanja aminokiselina u uvjetima niskoproteinskih obroka te su metabolički ovisne o konzumaciji hrane bogate bjelančevinama. Analitičke metode za određivanje bjelančevina i aminokiselina kroz vrijeme postaju sve sofisticiranije tako da nutricionisti danas mogu dobiti preciznu informaciju neophodnu za pravilno balansiranje aminokiselina u obroku.
aminokiseline; prehrana; životinje
nije evidentirano
engleski
Amino acids in animal nutrition
nije evidentirano
aminoacids; nutrition; animals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
07.05.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb