Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640078

BILJKE U FUNKCIJI ZAŠTITE OD BUKE CESTOVNOG PROMETA


Golubić, Jasna; Vogrin, Zoran; Šarić Darija
BILJKE U FUNKCIJI ZAŠTITE OD BUKE CESTOVNOG PROMETA // Međunarodni znanstveni skup Zelenilo grada Zagreba, Zbornik radova / Božičević, Josip ; Nikšić, Mladen ; Mlinarić, Tomislav Josip ; Missoni, Eduard (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 277-283 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
BILJKE U FUNKCIJI ZAŠTITE OD BUKE CESTOVNOG PROMETA

Autori
Golubić, Jasna ; Vogrin, Zoran ; Šarić Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Međunarodni znanstveni skup Zelenilo grada Zagreba, Zbornik radova / Božičević, Josip ; Nikšić, Mladen ; Mlinarić, Tomislav Josip ; Missoni, Eduard - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013, 277-283

ISBN
978-953-154-186-2

Skup
Međunarodni znanstveni skup Zelenilo grada Zagreba

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 5-6.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Buka; promet; zaštitni zidovi

Sažetak
U lipnju 2002, EU je donijela Direktivu 2002/49/EC o procjeni i načinima upravljanja razinom buke, poglavito u područjima uz autoceste i željeznicu. Republika Hrvatska uskladila je svoje propise s navedenom direktivom te na taj način preuzela obvezu da svi budući projekti u cestogradnji i željeznicama obuhvate zaštitu od buke okolnih urbanih područja uz prometnice. Poznato je da od svih izvora komunalne buke u gradovima, najveći postotak otpada na prometnu buku (80%) a od toga na cestovnu prometnu buku do 50%. Istraživanja su pokazala da razina buke od 50 dB prekida san, do 60 dB izaziva slabije psihološke učinke, a razina buke 70-90 dB stvara ozbiljne psihološke i neurovegetativne smetnje, porast krvnog tlaka, povećava se broj crvenih krvnih tjelešaca, dolazi do poremećaja u regulaciji šećera u krvi itd. Četiri su osnovne grupe mjera za smanjenje razine buke od prometa: smanjenje buke na izvoru, smanjenje rasprostranjenja buke, zaštita od buke na mjestu imisije i ekonomske mjere i regulativa. Primjena barijera za zaštitu od buke predstavlja najčešći i najsigurniji način smanjenja rasprostiranja buke. Zelenilo u gradu štiti čovjeka od mnogih negativnih utjecaja civilizacije (štetnih ispušnih plinova, prašine, buke), smanjuje količinu patogenih bakterija u zraku, a istodobno proizvodi potreban kisik, te oblikuje klimatske prilike i humanizira životni prostor. Kako smanjenjem razine buke na izvoru, u urbanim sredinama ne možemo postići propisanu dopuštenu razinu, na mjestima imisije nerijetko se primjenjuju mjere smanjenja rasprostiranja buke koje se odnose na primjenu raznih barijera. U ovom radu dat ćemo kratki prikaz uloge vegetacije u funkciji zaštite od buke, budući da vegetacija uz prometnice može biti oblikovana i kao zaštitni tampon od buke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transportPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101-1012370-2371 - Komplementarna prometna politika (Josip Božičević, )
135-1352339-2344 - Internalizacija eksternih troškova prometa i metodologija prevencije (Jasna Golubić, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb