Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640015

Povezanost trenerovog ponašanja s perfekcionizmom darovitih sportaša


Greblo, Zrinka; Keresteš, Gordana; Kotzmuth, Ana
Povezanost trenerovog ponašanja s perfekcionizmom darovitih sportaša // 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Program i sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G. ; Erceg Jugović, I. ; Huić, A. (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu, 2013. str. 139-139 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Povezanost trenerovog ponašanja s perfekcionizmom darovitih sportaša
(Relationship between coaching behaviors and perfectionism in elite athletes)

Autori
Greblo, Zrinka ; Keresteš, Gordana ; Kotzmuth, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Program i sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, G. ; Erceg Jugović, I. ; Huić, A. - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu, 2013, 139-139

ISBN
978-953-175-463-7

Skup
21. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.-13. 04. 2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Perfekcionizam; daroviti sportaši; trenerovo ponašanje
(Perfectionism; elite athletes; coaching behaviors)

Sažetak
Tijekom odrastanja, daroviti sportaši nerijetko provode više vremena s trenerom nego s roditeljima (David, 2005). Ne iznenađuje stoga da mladi sportaši svoje trenere često ističu kao osobe koje su u velikoj mjeri utjecale na njihove osobine, stavove i ponašanja (Duda, 2001). Treneri određuju standarde zadovoljavajuće izvedbe i daju povratnu informaciju o sposobnostima što, ovisno o obilježjima trenerovog ponašanja, može izazvati niz pozitivnih, ali i negativnih učinaka na psihosocijalnom planu djece i adolescenata. Svojim radom treneri usmjeravaju sportaše prema uspjehu, stoga se čini opravdanim pretpostaviti da njihovo ponašanje može imati važnu ulogu u oblikovanju perfekcionističkih težnji mladih sportaša. U skladu s navedenim, cilj istraživanja bio je ispitati povezanost trenerovog stila rukovođenja i perfekcionizma darovitih sportaša. U istraživanju je sudjelovalo 246 darovitih sportaša (43% djevojaka), polaznika Športske gimnazije Zagreb koji su u prosjeku bili stari 16 godina (SD=1.18). U vrijeme provedbe istraživanja, većina ispitanika (86%) aktivno je sudjelovala u sportskim natjecanjima na međunarodnoj i državnoj razini. Mladi sportaši ispunili su veći broj upitnika, među kojima i Višedimenzionalni inventar perfekcionizma u sportu (Stöber, Otto i Stoll, 2004), Upitnik rukovođenja u sportu (Chelladurai i Saleh, 1980) te Upitnik negativnog ponašanja trenera (Greblo, 2010). Prema dobivenim rezultatima, adaptivni i neadaptivni perfekcionizam sportaša povezani su s različitim oblicima trenerovog ponašanja. Sukladno očekivanju, zdrava težnja za izvrsnošću povezana je s pozitivnim aspektima trenerovog stila rukovođenja. Nasuprot tome, trenerovo inzistiranje na ostvarenju značajnih sportskih rezultata i autokratski stil rukovođenja pozitivno su povezani s neadaptivnim perfekcionizmom darovitih sportaša. Dobiveni rezultati upućuju na to da obilježja šireg socijalnog okruženja mogu imati važnu ulogu u razumijevanju etiologije različitih oblika perfekcionizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301683-1400 - Ličnost roditelja i roditeljstvo tijekom tranzicije djeteta u adolescenciju (Gordana Keresteš, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb