Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 639694

Zbornik radova sa znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije


Zbornik radova sa znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije / Anić, Igor ; Tomić, Franjo ; Matić, Slavko (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013 (zbornik)


CROSBI ID: 639694 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zbornik radova sa znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije
(Proceedings of the scientific symposium Forestry and agriculture of Croatian Mediterranean on the threshold of the European union)

Urednik/ci
Anić, Igor ; Tomić, Franjo ; Matić, Slavko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
327

ISBN
978-953-154-250-0

Ključne riječi
Šumarstvo; poljoprivreda; Hrvatska; Europska unija
(Forestry; Agriculture; Croatia; European union)

Sažetak
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo te Znanstveno vijeće za zaštitu prirode) organizirala je 13 – 14. listopada 2011. godine znanstveni skup Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije. Rad na znanstvenom skupu odvijao se u dvije sekcije. Tema prve sekcije bila je Gospodarski i općekorisni značaj šuma hrvatskog Sredozemlja. Svrha je bila ukazati na potencijale i vrijednosti šumskih ekosustava koji se prostiru na gotovo polovici ukupne površine šuma i šumskih zemljišta Republike Hrvatske. S druge strane, niti jedno područje nije tijekom naše povijesti bilo toliko antropogeno utjecano kao sredozemno. Zato je namjera bila upravo u godini u kojoj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proslavila 150. rođendan i koju je UN proglasio Godinom šuma progovoriti o vjerojatno najugroženijim šumskim ekosustavima u našoj zemlji, njihovoj prošlosti, a posebice o sadašnjosti i budućnosti. Ciljevi šumarske sekcije bili su prezentirati znanstvenoj i stručnoj javnosti gospodarske i općekorisne posebnosti i vrijednosti šuma hrvatskog Sredozemlja, mogućnosti strateškog planiranja u odnosu na šume i šumska zemljišta hrvatskog Sredozemlja, značaj provedbe načela višenamjenske progresivne potrajnosti u Sredozemlju te najznačajnije ugroze šuma hrvatskog Sredozemlja i postupke za poboljšanje stanja. Tema druge sekcije bila je Stanje i smjernice razvoja poljoprivreda Jadranskog područja. Poljoprivreda jadranskog područja (uključujući prostore Dalmacije, Istre i otoka) predstavlja značajnu gospodarsku vrijednost Hrvatske. Na ovim prostorima postoje povoljni prirodni uvjeti i bogato iskustvo u proizvodnji raznolikih poljoprivrednih kultura, uzgoju određenih domaćih životinja i razvoju ribarstva. Posebno je značajno, u ovom vremenu pristupanja Hrvatske u Europsku uniju, definirati stanje poljoprivrede općenito i pomoći u određivanju korisnih smjernica razvoja hrvatske poljoprivrede s naglaskom na mjere razvoja i ostvarivanje potrebnih ciljeva poljoprivredne proizvodnje jadranskog područja. Prvi dan znanstvenog skupa, 13. listopada 2011. godine, iznijeti su referati i obavljena rasprava u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu (Palača Milesi). Drugi dan znanstvenog skupa, 14. listopada 2011. godine, organizirane su znanstvene ekskurzije na otok Brač koje su tematski bile povezane s temama skupa. Na znanstvenom skupu iznešeno je 29 referata, od čega 14 u šumarskoj i 15 u poljoprivrednoj sekciji. U ovom Zborniku su tiskani radovi koje su autori pripremili za objavu iz izloženih referata. Radovi su recenzirani od mjerodavnih znanstvenika određenih od Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i priređeni za tisak redoslijedom izlaganja na znanstvenom skupu. Na kraju Zbornika priređeni su Zaključci znanstvenog skupa koji su proizišli iz izlaganja i rasprave na plenarnom zasjedanju.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Slavko Matić (urednik)

Avatar Url Igor Anić (urednik)

Avatar Url Franjo Tomić (urednik)


Citiraj ovu publikaciju:

Zbornik radova sa znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije / Anić, Igor ; Tomić, Franjo ; Matić, Slavko (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013 (zbornik)
Anić, I., Tomić, F. & Matić, S. (ur.) (2013) Zbornik radova sa znanstvenog skupa Šumarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije. Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
@book{book, year = {2013}, pages = {327}, keywords = {\v{S}umarstvo, poljoprivreda, Hrvatska, Europska unija}, isbn = {978-953-154-250-0}, title = {Zbornik radova sa znanstvenog skupa \v{S}umarstvo i poljoprivreda hrvatskog Sredozemlja na pragu Europske unije}, keyword = {\v{S}umarstvo, poljoprivreda, Hrvatska, Europska unija}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, year = {2013}, pages = {327}, keywords = {Forestry, Agriculture, Croatia, European union}, isbn = {978-953-154-250-0}, title = {Proceedings of the scientific symposium Forestry and agriculture of Croatian Mediterranean on the threshold of the European union}, keyword = {Forestry, Agriculture, Croatia, European union}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font