Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 639535

Pozitivni i negativni učinci primjene antibiotika u konzerviranju hrane


Solomun Kolanović, Božica; Bilandžić, Nina
Pozitivni i negativni učinci primjene antibiotika u konzerviranju hrane // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 44 (2013), 4; 273-283 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Pozitivni i negativni učinci primjene antibiotika u konzerviranju hrane
(Positive and negative effects of antibiotics in the food preservation)

Autori
Solomun Kolanović, Božica ; Bilandžić, Nina

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 44 (2013), 4; 273-283

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Antibiotici; konzerviranje hrane
(Antibiotics; food preservation)

Sažetak
Sve češće konzumiranje hrane koja sadrži kemijske konzervanse povećalo je zabrinutost potrošača koji sve više zahtijevaju da proizvedena hrana ima što prirodniji okus i boju te da rok trajanja omogućuje razuman period skladištenja prije konzumiranja. Na navedene je zahtjeve potrošača prehrambeno procesno inženjerstvo odgovorilo primjenom novih metoda procesiranja hrane koje su omogućile proizvodnju minimalno procesirane hrane, kao što su visoki hidrostatski tlak, pulsno električno polje, pulsirajuće svjetlo te biokonzerviranje primjenom mikroorganizama i/ ili njihovih metabolita, osobito bakteriocina. Nizin je jedini komercijalno korišten bakteriocin i dodan je u Europsku listu prehrambenih aditiva pod brojem E234. Koristi se u više od 50 zemalja u posljednjih više od 60 godina. Drugi bakteriocini poput lakticina 3147, lakticina 481 i leukocina A pokazuju potencijal za primjenu u prirodnom konzerviranju namirnica i u svrhu poboljšanja okusa i arome proizvoda. U današnje vrijeme upotreba antibiotika je vrlo raširena zbog ekonomskih interesa proizvođača hrane. Posljedica je pojava ostataka antibakterijskih tvari u namirnicama koji naposljetku mogu imati nepovoljno djelovanje na ljudsko zdravlje, tehnološka svojstva i kakvoću mesa i mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda. Zbog tih razloga kontrola antibiotika ili njihovih tragova u namirnicama potrebna je kao jedna od temeljnih odrednica javnog zdravstva u službi očuvanja zdravlja ljudi. U laboratorijima Europske Unije redovito se kontroliraju ostaci antibiotika u namirnicama životinjskog porijekla s ciljem zaštite zdravlja potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Svjetlana Terzić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts