Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Posljedice izostanka suradnje kod pacijenta oboljelog od parodontitisa kao manifestacije sustavne bolesti (diabetes mellitus tip 1) (CROSBI ID 599136)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa

Vražić, Domagoj ; Puhar, Ivan ; Badovinac, Ana ; Božić, Darko ; Plančak, Darije Posljedice izostanka suradnje kod pacijenta oboljelog od parodontitisa kao manifestacije sustavne bolesti (diabetes mellitus tip 1) // Acta stomatologica Croatica / Puhar, Ivan (ur.). 2013. str. 183-183

Podaci o odgovornosti

Vražić, Domagoj ; Puhar, Ivan ; Badovinac, Ana ; Božić, Darko ; Plančak, Darije

hrvatski

Posljedice izostanka suradnje kod pacijenta oboljelog od parodontitisa kao manifestacije sustavne bolesti (diabetes mellitus tip 1)

UVOD Pacijent Z.M. u dobi od 50 godina upućen je od strane svog doktora dentalne medicine zbog upale i bolnosti zubnog mesa. Navodi učestalu prisutnost gnoja kod zuba 43, kao i česte upale oko postojećih fiksnoprotetskih radova. PRIKAZ SLUČAJA Prilikom specijalističkog pregleda dijagnosticiran je parodontitis kao manifestacija sustavne bolesti, diabetes mellitusa tip 1. Pacijent u anamnezi navodi alergiju na amoksicilin. Sudjelovanje u Domovinskom ratu i osobna obiteljska tragedija upućuje na povećanu razinu stresa. Redovito posjećuje doktora dentalne medicine i provodi osrednju oralnu higijenu. Prisutan je slatkast zadah i odstojeći rubovi fiksnoprotetskih radova. Tijekom dolazaka razina glukoze u krvi je varirala i u prosjeku iznosila 9, 4 mmol/L. Na osnovi izmjerenih parodontoloških parametara provedena je inicijalna terapija i dane su upute u pravilnu oralnu higijenu. Prilikom reevaluacije zamijećeno je značajno poboljšanje te je predložena promjena fiksnoprotetskih radova i regenerativna terapija na vertikalnim intrakoštanim defektima zubi 43, 47 i 37. Nakon provedenog operativnog zahvata na zubu 43 i stabilne situacije pacijent više ne dolazi na zakazani termin. Nakon godinu i pol dana ponovno se javlja na Zavod za parodontologiju u Zagrebu pri čemu je pregledom ustanovljeno drastično pogoršanje u odnosu na posljednju posjetu. Pacijent dolazi s novim fiksnoprotetskim radovima čiji rubovi na pojedinim mjestima ponovno odstoje i tako otežavaju pravilno provođenje oralne higijene. Kao razlog nedolaska navodi „mirno stanje“ doposljednja dva mjeseca te nemogućnost izostanka s posla. Potrebno je ponoviti inicijalnu terapiju. ZAKLJUČAK Suradnja pacijenta i poštivanje zakazanih termina potporne terapije od iznimne je važnosti za uspješnost terapije parodontoloških bolesti, poglavito kod parodontitisa kao manifestacije sustavnih bolesti.

parodontitis ; recall ; šećerna bolest

nije evidentirano

engleski

The consequences of non-complaint patient suffering from periodontitis as a manifestation of systemic disease (diabetes mellitus type 1)

nije evidentirano

periodontitis ; recall ; diabetes mellitus

nije evidentirano

Podaci o prilogu

183-183.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Acta stomatologica Croatica

Puhar, Ivan

Zagreb:

0001-7019

Podaci o skupu

Hrvatski parodontološki dani 2013.

predavanje

26.04.2013-27.04.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Dentalna medicina

Indeksiranost