Tehnologija proizvodnje sadnica aronije (Aronia melanocarpa) (CROSBI ID 379189)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hat, Mario
Duralija, Boris
hrvatski
Tehnologija proizvodnje sadnica aronije (Aronia melanocarpa)
Aronija je relativno nova vrsta jagodastog voća koja se uvodi u proizvodne nasade. Buđenjem svijesti o zdravoj prehrani, do izražaja je došla prava vrijednost aronije. Danas aronija spada među nezamjenjive zdravstveno-prehrambene namirnice zbog svojih izuzetnih antioksidativnih svojstava. I sukladno tome, sve je veći rastući broj uzgojnih nasada aronije u svijetu i kod nas. Obzirom da je Aronia melanocarpa nova voćna vrsta na kojoj nisu provedena sustavna istraživanja, nedostaju nam podaci o uzgoju koji bi pomogli proizvođačima. Istraživanje tehnologije proizvodnje sadnica aronije povedeno je tijekom 2012. godine u Rasadniku Milić u Donjem Miholjcu. Istraživao sam podatke vegetativne razvijenosti sadnica (visina, širina i dužina grma, promjer debla na 5 – 7 cm visine te broj grana) na jednogodišnjim i dvogodišnjim sadnicama aronije. Svi prikupljeni podaci obrađeni su standardnim statističkim metodama. Posebna pozornost obratila se na razmnožavanje, sadnju, orezivanje, berbu, bolesti i štetnike, poremećaje uzrokovane vremenom, te problematiku uzgoja.
aronija; antioksidativna svojstva; tehnologija proizvodnje; vegetativna razvijenost sadnica
nije evidentirano
engleski
Production technologies of aronia (Aronia melanocarpa) plants
nije evidentirano
Aronia; antioxidant properties; production technology; vegetative development of plants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
19.04.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb