Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 639043

Kozmopolit o jeziku (uvod i transkripciju govora Predraga Matvejevića napravila Snježana Kordić)


Matvejević, Predrag
Kozmopolit o jeziku (uvod i transkripciju govora Predraga Matvejevića napravila Snježana Kordić) // Književna republika : časopis za književnost, 11 (2013), 4-6; 94-98 (podatak o recenziji nije dostupan, razgovor na radiju, ostalo)


Naslov
Kozmopolit o jeziku (uvod i transkripciju govora Predraga Matvejevića napravila Snježana Kordić)
(Cosmopolitan about language (introduction and transcription of Predrag Matvejević’s speech by Snježana Kordić))

Autori
Matvejević, Predrag

Izvornik
Književna republika : časopis za književnost (1334-1057) 11 (2013), 4-6; 94-98

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, razgovor na radiju, ostalo

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; nacionalizam; standardni jezik; policentrični jezik; međusobna razumljivost; preskriptivnost; purizam; obrazovanje; njemački; francuski; srpski; hrvatski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; nationalism; standard language; polycentric language; mutual intelligibility; prescriptivism; purism; education; German; French; Serbian; Croatian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Na skupu povodom 80. rođendana Predraga Matvejevića održanom 12.11.2012. u organizaciji Hrvatskog društva pisaca pročitala je Snježana Kordić transkribirani govor slavljenika koji je on uživo izgovorio u emisiji "Sporovi u kulturi" 27.8.2010. na drugom programu Radio Beograda. Potom je taj transkribirani radio-nastup uz Matvejevićevu suglasnost objavljen u Književnoj republici. Matvejević govori o tome da Hrvati i Srbi govore istim jezikom i da je potrebno depolitizirati jezik. Zatim opisuje status tog jezika na inozemnim sveučilištima i ističe kriterij međusobne razumljivosti kada se gleda radi li se o istom jeziku. Njegovoj kritici podvrgnuti su poimence Stjepan Babić i Radoslav Katičić, a indirektno i Dalibor Brozović. Pozitivno ističe Petra Skoka. Opovrgava postojanje jezičnog nametanja od strane Srba prije 1990-ih godina i kritizira masovnu pojavu prepravljanja prošlosti. Na kraju upućuje kako gledati na jezik: tako da se koristi usporedba s nekim drugim policentričnim jezikom koji ima varijante, na primjer njemački ili francuski.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Predrag Matvejević, (71236)