Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638964

Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum


Zoričić, Petra
Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum 2012., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum
(General and functional characteristics of selected probiotic strains of Lactobacillus plantarum)

Autori
Zoričić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
28.9

Godina
2012

Stranica
80

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Probiotičke kulture; L. plantarum; adhezija; Caco-2 stanice; S. Typhimurium
(Probiotic culture; L. plantarum; adhesion; Caco-2 cells; S. Typhimurium)

Sažetak
Kako bi se tretirali kao probiotici, mikroorganizmi moraju zadovoljavati niz zahtjeva. Posljednjih godina interes za istraživanjem probiotičkih sojeva raste, upravo zbog njihovih blagotvornih svojstava. Cilj ovog rada bio je ispitati potencijalne opće probiotičke karakteristike triju sojeva L. plantarum (A, B i S1), što uključuje osjetljivost na prisutnost soli (NaCl), žučnih soli, utjecaj temperature inkubacije na bakterijski rast, te osjetljivost navedenih sojeva na određene antibiotike. Osim općih karakteristika, promatrane su i funkcionalne karakteristike probiotičkih sojeva što ukljućuje adheziju na Caco-2 stanice, te utjecaj ispitivanih sojeva na adheziju S. enterica serotip Typhimurium. S obzirom na rezultate istraživanja, ispitivani sojevi imaju sposobnost preživljavanja u prisutnosti 1% žućnih soli.Nasuprot tome, sojevi su osjetljivi na 5% NaCl. Nadalje, temperatura inkubacije utječe na bakterijski rast. Ukoliko je temperatura inkubacije 4°C, ispitivani sojevi će znatno sporije rasti u odnosu na rast pri temperaturi inkubacije od 25°C. Od tri ispitivana soja jedino je L. plantarum soj A rezistentan na djelovanje gentamicina, dok je rezistencija prema oksacilinu, vankomicinu i tetraciklinu karakteristika sva tri soja. Rezultati pokazuju da sva tri soja adheriraju na Caco-2 stanice, te značajno smanjuju adheziju S. Typhimurium. Zaključno, sva tri ispitivana soja L. plantarum posjeduju potrebna svojstva probiotičkih kultura te slijede daljnja ispitivanja na in vivo modelima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka