Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum (CROSBI ID 379165)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zoričić, Petra Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum / Gobin, Ivana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Zoričić, Petra

Gobin, Ivana

hrvatski

Opće i funkcionalne karakteristike odabranih probiotičkih sojeva Lactobacillus plantarum

Kako bi se tretirali kao probiotici, mikroorganizmi moraju zadovoljavati niz zahtjeva. Posljednjih godina interes za istraživanjem probiotičkih sojeva raste, upravo zbog njihovih blagotvornih svojstava. Cilj ovog rada bio je ispitati potencijalne opće probiotičke karakteristike triju sojeva L. plantarum (A, B i S1), što uključuje osjetljivost na prisutnost soli (NaCl), žučnih soli, utjecaj temperature inkubacije na bakterijski rast, te osjetljivost navedenih sojeva na određene antibiotike. Osim općih karakteristika, promatrane su i funkcionalne karakteristike probiotičkih sojeva što ukljućuje adheziju na Caco-2 stanice, te utjecaj ispitivanih sojeva na adheziju S. enterica serotip Typhimurium. S obzirom na rezultate istraživanja, ispitivani sojevi imaju sposobnost preživljavanja u prisutnosti 1% žućnih soli.Nasuprot tome, sojevi su osjetljivi na 5% NaCl. Nadalje, temperatura inkubacije utječe na bakterijski rast. Ukoliko je temperatura inkubacije 4°C, ispitivani sojevi će znatno sporije rasti u odnosu na rast pri temperaturi inkubacije od 25°C. Od tri ispitivana soja jedino je L. plantarum soj A rezistentan na djelovanje gentamicina, dok je rezistencija prema oksacilinu, vankomicinu i tetraciklinu karakteristika sva tri soja. Rezultati pokazuju da sva tri soja adheriraju na Caco-2 stanice, te značajno smanjuju adheziju S. Typhimurium. Zaključno, sva tri ispitivana soja L. plantarum posjeduju potrebna svojstva probiotičkih kultura te slijede daljnja ispitivanja na in vivo modelima.

probiotičke kulture; L. plantarum; adhezija; Caco-2 stanice; S. Typhimurium

nije evidentirano

engleski

General and functional characteristics of selected probiotic strains of Lactobacillus plantarum

nije evidentirano

probiotic culture; L. plantarum; adhesion; Caco-2 cells; S. Typhimurium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

28.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija