Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava i karakterizacija nanostrukturiranih sol-gel TiO2 prevlaka na nehrđajućem čeliku (CROSBI ID 772622)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Salopek, Sara ; (Ćurković, Lidija - mentor) Priprava i karakterizacija nanostrukturiranih sol-gel TiO2 prevlaka na nehrđajućem čeliku // Sveučilište u Zagrebu. 2011.

Podaci o odgovornosti

Salopek, Sara ; (Ćurković, Lidija - mentor)

hrvatski

Priprava i karakterizacija nanostrukturiranih sol-gel TiO2 prevlaka na nehrđajućem čeliku

Posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje se sol-gel prevlakama zbog niske procesne temperature, visoke čistoće i homogenosti dobivenih prevlaka. U ovom radu je opisan postupak nanošenja TiO2 tankih nanostrukturiranih keramičkih prevlaka na podloge od čelika X5 CrNi 1810, sol-gel postupkom tehnikom uranjanja. Prije nanošenja prevlaka pripremljene su čelične podloge i solovi. Za pripravu solova korišten je titanov izopropoksid kao prekursor, propanol kao otapalo, uz dodatak nitratne kiseline kao katalizatora te acetilacetona za peptizaciju. Oba pripravljena sola sadrže istu količinu navedenih komponenti, razlika je samo u dodatku polietilenglikola (PEG) u jednom solu. Nakon priprave solova provedeno je nanošenje prevlaka postupkom uranjanja u sol, sušenje te kalciniranje na temperaturi od 550 °C. Zatim je provedena karakterizacija prikladnim analitičkim tehnikama: pretražnom elektronskom mikroskopijom uz energetsko disperzivni spektrometar (SEM-EDS) snimljene su površine uzoraka i analiziran je njihov sastav, morfologija površine i parametri hrapavosti analizirani su mikroskopijom atomskih sila (AFM). Provedena je toplinska analiza (termogravimetrijska analiza i diferencijalna pretražna kalorimetrija) u svrhu određivanja gubitaka mase pri zagrijavanju od sobne temperature do 550 °C kao i analize egzotermnih i endotermnih reakcija koje se odvijaju u navedenom temperaturnom intervalu. Rendgenskom difrakcijskom analizom (XRD) određen je kristalni sastav kalciniranih praškastih uzoraka.

TiO2; sol-gel; keramičke prevlake; karakterizacija

nije evidentirano

engleski

Preparation and characterization of nanostructured sol-gel TiO2 coatings on stainless steel

nije evidentirano

TiO2; sol-gel; ceramic coatings; characterization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija, Strojarstvo

Poveznice