Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA (CROSBI ID 379146)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Margetić, Lana UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Margetić, Lana

Marković, Ksenija

hrvatski

UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA

Tijekom ovog istraživanja analizirana su 3 uzorka cvjetnog meda, netretirana te zagrijavana 5 minuta pri temperaturi od 90 °C. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću FRAP metode. Udio ukupnih fenola kod netretiranih uzoraka iznosio je prosječno 80, 2 ± 14, 5 mg GAE/kg meda, a kod tretiranih 59, 2 ± 10, 2 mg GAE/kg meda. Antioksidacijska aktivnost, izražena kao FRAP vrijednost, kod netretiranih uzoraka iznosila je prosječno 214, 10 ± 10, 37 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda, dok je kod tretiranih uzoraka iznosila prosječno 139, 07 ± 11, 40 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom kod netretiranih uzoraka (r = 0, 9607), kao i kod tretiranih uzoraka cvjetnog meda (r = 0, 9406). Svi dobiveni rezultati upućuju na to da se antioksidacijska aktivnost meda smanjuje podvrgavanjem meda visokim temperaturama.

cvjetni med; antioksidacijska aktivnost; temperatura; ukupni fenoli; FRAP metoda

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF TEMPERATURE ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEY

nije evidentirano

floral honey; antioxidant activity; temperature; total phenols; FRAP method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

01.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija