Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA (CROSBI ID 379141)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vukičević, Darija UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Vukičević, Darija

Marković, Ksenija

hrvatski

UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA

Tijekom ovog istraživanja analizirano je 8 uzoraka kestenovog meda, netretiranih i zagrijavanih 5 minuta pri 90°C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 206, 26 ± 10, 90, odnosno 217, 90 ± 14, 96 mg GAE/kg u uzorcima kestenovog meda zagrijavanim 5 minuta pri 90°C. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom iznosila je 75, 47 ± 21, 48, a u slučaju tretiranih uzoraka 76, 91 ± 22, 88 mg/mL. FRAP vrijednost netretiranih uzoraka kestenovog meda iznosila je prosječno 283, 18±8, 20, dok je u slučaju tretiranih uzoraka prosječna FRAP vrijednost bila 253, 87 ± 7, 27 mM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Zagrijavanje 5 minuta pri 90°C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet kestenovog meda.

antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; med; ukupni fenoli

nije evidentirano

engleski

EFFECTS OF HEATING ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY

nije evidentirano

antioxidative activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

01.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija