UVOĐENJE I VREDNOVANJE HACCP SUSTAVA U ŠKOLSKIM KUHINJAMA (CROSBI ID 379139)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Mihaljević, Ivka
Vahčić, Nada
hrvatski
UVOĐENJE I VREDNOVANJE HACCP SUSTAVA U ŠKOLSKIM KUHINJAMA
Zdravstveno ispravna hrana i pravilna prehrana jedan su od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Sukladno članku 68. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08), sve osnovne škole dužne su osigurati prehranu učenicima. Usvajanje pravilnih prehrambenih navika u djetinjstvu, temelj je zdravlja i u odrasloj životnoj dobi, a školske institucije imaju jednu od ključnih uloga u tom procesu. HACCP sustav je preventivni pristup kontroli kvalitete. Cilj ovog rada bio je uvođenje HACCP-a u školsku kuhinju, koji je popraćen detaljnom razradom dokumentacije i evidencijskih lista. Doprinos ovog rada očitovat će se u postizanju visokog stupnja sigurnosti hrane u školskoj kuhinji. Osiguranje zdravstvene ispravnosti namirnica danas je jedan od najvažnijih čimbenika očuvanja zdravlja koje je nezamislivo provesti bez HACCP sustava. Rezultat rada je uvođenje i primjena HACCP-a baziranog na svih sedam načela uz primjenu Vodiča dobre higijenske prakse za ugostitelje i Vodiča dobre higijenske prakse za institucionalne kuhinje.
HACCP; školska prehrana; sigurnost hrane; kvaliteta hrane; analiza opasnosti
nije evidentirano
engleski
IMPLEMENTATION AND VALIDATION OF HACCP SYSTEM IN THE SCHOOL KITCHEN
nije evidentirano
HACCP; school food; food safety; food quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
94
01.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb