PROCJENA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA RAZLIČITOG GEOGRAFSKOG PODRIJETLA (CROSBI ID 379128)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vuglec-Dmitrašinović, Dina
Marković, Ksenija
hrvatski
PROCJENA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA RAZLIČITOG GEOGRAFSKOG PODRIJETLA
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 95 uzoraka bagremovog meda (Robinia pseudoacacia L.) prikupljenih iz 5 županija Republike Hrvatske, odnosno iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, Istarske i Osječko-baranjske županije, u svrhu određivanja fizikalno-kemijskih parametara. Određeni fizikalno-kemijski parametri uključivali su maseni udio vode, kiselost, električnu provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, maseni udio saharoze te specifični kut rotacije. Analiza uzoraka je pokazala kako se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 24% do 21, 04%, kiselost od 7, 96 mEq/kg do 32, 54 mEq/kg, električna provodnost od 0, 1006 mS/cm do 0, 505 mS/cm, reducirajući šećeri od 61, 57 g/100g do 73, 59 g/100g, udio saharoze od 0, 00 g/100g do 3, 62 g/100g te specifični kut rotacije od -6, 94° do -14, 48°.
bagremov med; fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; sastav meda
nije evidentirano
engleski
QUALITY ASSESSMENT OF ACACIA HONEY OF DIFFERENT GEOGRAPHICAL ORIGIN
nije evidentirano
acacia honey; physical and chemical parameters; honey quality; honey composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
06.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb