Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 379127)

Ocjenski rad | diplomski rad

Buntak, Ivana ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Buntak, Ivana

Vahčić, Nada

hrvatski

ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA

Na kvalitetu meda utječu botaničko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pčela, način prerade, te uvjeti tijekom skladištenja. Pomoću navedenih parametara mogu se ustanoviti zrelost i svježina meda, duljina skladištenja, duljina termičke obrade, te je li med patvoren. U istraživanju provedenom na 28 uzoraka meda od bagrema određivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji utječu na kvalitetu meda: količina prolina, aktivnost invertaze i udio 5-hidroksimetilfurfuraldehid (HMF-a). Količina prolina kretala se u rasponu od 22, 73 do 377, 48 mg/ kg, aktivnost invertaze od 0, 76 do 15, 82 IN i udio HMF-a od 0, 58 do 33, 79 mg/ kg. Količina prolina je u 19 od 28 uzoraka manja od količine utvrđene zahtjevima Codex Alimentarius-a što ukazuje kako je riječ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su aktivnosti invertaze i količine HMF-a u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, može se zaključiti kako je med dobre kakvoće, svježine i nije bio dugo skladišten.

med; prolin; invertaza; HMF

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF PROLINE CONTENT, INVERTASE ACTIVITY AND HMF CONTENT IN ACACIA HONEY

nije evidentirano

honey; proline; invertase; HMF

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

01.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija