Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena dodataka na bazi škroba u mesnoj industriji - Application of starch based additives in meat industry (CROSBI ID 194685)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav ; Pajin, Biljana ; Aličić, Damir Application of starch based additives in meat industry / Primjena dodataka na bazi škroba u mesnoj industriji - Application of starch based additives in meat industry // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 3; 209-228

Podaci o odgovornosti

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Ačkar, Đurđica ; Jozinović, Antun ; Miličević, Borislav ; Pajin, Biljana ; Aličić, Damir

hrvatski

Primjena dodataka na bazi škroba u mesnoj industriji - Application of starch based additives in meat industry

Škrob i derivati škroba imaju značajnu primjenu u prehrambenoj industriji. Nativni škrob ima određena ograničenja u primjeni koja su vezana za retrogradaciju, nestabilnost u kiselim uvjetima, termičku degradaciju, promjenu viskoznosti i dr. Da bi se poboljšala ili postigla određena specifična funkcionalna svojstva škroba, provode se različiti postupci modifikacije (esterifikacija, umrežavanje, oksidacija, preželatinizacija i dr.). Dodaci na bazi škroba imaju široku primjenu u mesnoj industriji gdje se koriste sami ili s drugim dodacima (najčešće hidrokoloidima) u svrhu vezanja vode, kao emulgatori, kao zamjene za masti, pri razvoju novih proizvoda te za poboljšanje iskorištenja, stabilnosti i teksture mesnih proizvoda. U ovom radu prikazana su svojstva škroba, modifikacije škroba te primjena dodataka na bazi škroba u mesnoj industriji. Starch and starch derivatives have extensive application in food industry. Application of native starch is limited due to retrogradation, instability in acid conditions, thermal degradation, viscosity changes etc. To improve or achieve desired functional properties, different modification procedures (esterification, cross-linking, oxidation, pregelatinisation etc.) are applied. Starch based additives are extensively applied in meat industry, either single or in combination with other additives (most often hydrocolloids) as water binding agents, emulsifiers, fat substitutes, to improve productivity, stability and texture of meat products. This article gives overview of starch properties, modifications and application in meat industry.

mesni proizvodi ; škrob ; modificirani škrobovi ; meat products ; starch ; modified starches

Engleska verzija rada objavljena je u istom broju časopisa, na stranicama 224-228

engleski

Application of starch based additives in meat industry

Škrob i derivati škroba imaju značajnu primjenu u prehrambenoj industriji. Nativni škrob ima određena ograničenja u primjeni koja su vezana za retrogradaciju, nestabilnost u kiselim uvjetima, termičku degradaciju, promjenu viskoznosti i dr. Da bi se poboljšala ili postigla određena specifična funkcionalna svojstva škroba, provode se različiti postupci modifikacije (esterifikacija, umrežavanje, oksidacija, preželatinizacija i dr.). Dodaci na bazi škroba imaju široku primjenu u mesnoj industriji gdje se koriste sami ili s drugim dodacima (najčešće hidrokoloidima) u svrhu vezanja vode, kao emulgatori, kao zamjene za masti, pri razvoju novih proizvoda te za poboljšanje iskorištenja, stabilnosti i teksture mesnih proizvoda. U ovom radu prikazana su svojstva škroba, modifikacije škroba te primjena dodataka na bazi škroba u mesnoj industriji. Starch and starch derivatives have extensive application in food industry. Application of native starch is limited due to retrogradation, instability in acid conditions, thermal degradation, viscosity changes etc. To improve or achieve desired functional properties, different modification procedures (esterification, cross-linking, oxidation, pregelatinisation etc.) are applied. Starch based additives are extensively applied in meat industry, either single or in combination with other additives (most often hydrocolloids) as water binding agents, emulsifiers, fat substitutes, to improve productivity, stability and texture of meat products. This article gives overview of starch properties, modifications and application in meat industry.

meat products ; starch ; modified starches

Engleska verzija rada objavljena je u istom broju časopisa, na stranicama 224-228

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (3)

2013.

209-228

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice