Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638238

Rasvjetljavanje uloga moždanih gangliozida primjenom genetički preinačenih mišjih modela


Tantegl, Vedran
Rasvjetljavanje uloga moždanih gangliozida primjenom genetički preinačenih mišjih modela 2012., diplomski rad, Medicinski fakultet, Zagreb


Naslov
Rasvjetljavanje uloga moždanih gangliozida primjenom genetički preinačenih mišjih modela
(Elucidation of the roles of the brain gangliosides by genetically altered mice models)

Autori
Tantegl, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2012

Stranica
33

Mentor
Kalanj Bognar, Svjetlana

Ključne riječi
Moždani gangliozidi; mišji modeli; biosintetski enzimi; izbačeni geni
(Brain gangliosides; murine models; biosynthetic enzymes; knockout genes)

Sažetak
Gangliozidi su glikosfingolipidi koji sadrže sijalinske kiseline. Prvenstveno su građevni sastojci stanične membrane usidreni u njezin vanjski sloj, a sudjeluju i u izgradnji lipidnih splavi – membranskih mikrodomena uključenih u međustanične interakcije. Gangliozide nalazimo na površini svih stanica sisavaca, pogotovo neurona i glijalnih stanica. Većina njihovih uloga je još nepoznata i treba se tek otkriti. Genetički preinačeni mišji modeli koriste se u mnogim studijama koje se bave tom problematikom. Uzgojeno je nekoliko mišjih modela s nedostatnom sintezom gangliozida. Geni koji su izbačeni kodiraju za enzime glukozilceramid-sintazu, GM3-sintazu, GD3-sintazu i GM2/GD2-sintazu. Miševi bez glukozilceramid-sintaze nisu sposobni za život. Ostali mišji modeli pokazuju različite neurološke, neurohistološke i druge patologije tijekom starenja, a neki imaju i skraćeni životni vijek. Miševi bez GM3-sintaze doimaju se zdravijima od ostalih modela. Rezultati pokazuju da je za odgovarajući razvoj središnjeg živčanog sustava potreban barem jednostavan gangliozid GM3, te da neki jednostavniji gangliozidi mogu preuzeti uloge složenijih gangliozida. Međutim, složeniji gangliozidi nužni su za pravilno održavanje morfologije, funkcije i regeneracijskih procesa živčanog tkiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1081870-1877 - Uloga membranskih lipida u moždanom razvitku, starenju i neurodegeneraciji (Svjetlana Kalanj-Bognar, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb