Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637936

Dinamika evapotranspiracije šumskog bazena Spačva od 2000. do 2012. godine u svjetlu klimatskih promjena


Dekanić, Stjepan; Mikac, Stjepan; Nemeš, Tomislav; Anić, Igor
Dinamika evapotranspiracije šumskog bazena Spačva od 2000. do 2012. godine u svjetlu klimatskih promjena // Zbornik sažetaka znanstvenog skupa Poljoprivreda i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013. str. 59-59 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Dinamika evapotranspiracije šumskog bazena Spačva od 2000. do 2012. godine u svjetlu klimatskih promjena
(Evapotranspiration dynamics in the forest basin Spačva from 2000 to 2012 in the light of climate changes)

Autori
Dekanić, Stjepan ; Mikac, Stjepan ; Nemeš, Tomislav ; Anić, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka znanstvenog skupa Poljoprivreda i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2013, 59-59

ISBN
978-953-154-195-4

Skup
Znanstveni skup Poljoprivreda i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.-15.06.2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrast lužnjak; spačvanski bazen; evapotranspiracija; klimatske promjene
(Pedunculate oak; forest basin Spačva; evapotranspiration; climate changes)

Sažetak
Spačvanski je bazen jedinstveni šumski kompleks sastojina hrasta lužnjaka od iznimne ekološke, ekonomske i socijalne vrijednosti za stanovništvo istočne Hrvatske. Površinom od preko 40 000 ha predstavlja jednu od najvećih cjelovitih šuma hrasta lužnjaka u Europi. Vitalitet i razvoj nizinskih lužnjakovih šuma u uskoj je vezi s dinamikom oborinske, površinske i naročito podzemne vode. U današnje su vrijeme, na žalost, sve izraženije negativne posljedice klimatskih promjena, i to prije svega u hidrološkome režimu (npr. pojava ekstremno sušnih razdoblja, smanjenje i/ili redistribucija oborina tijekom godine, promjene dinamike vodostaja rijeka i dinamike podzemne vode i sl.). Jedan od najvažnijih procesa u kruženju vode koji bi mogao biti podložan utjecaju klimatskih promjena je evapotranspiracija. Evapotranspiracija je proces povratka vode u atmosferu isparavanjem s površine Zemlje i transpiracijom vegetacije. Cilj je ovoga rada prikazati mogućnosti procjene evapotranspiracije, kao i dugoročne promjene osnovnih klimatskih parametara za područje spačvanskog bazena kombiniranom uporabom globalnih klimatoloških baza podataka dostupnih na internetu i lokalno izmjerenih klimatskih parametara. U radu se za procjenu evapotranspiracije koriste podaci dobiveni spektroradiometrom MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) koji se nalazi na satelitima Terra i Aqua. Iz baze podataka preuzete su prostorno definirane podloge rezolucije 1 km koje daju mjesečne iznose evapotranspiracije od siječnja 2000. do prosinca 2012. godine. Za analizu dugoročnih trendova klimatoloških parametara (temperatura zraka, oborine, potencijalna evapotranspiracija i indeks suše) izrađen je niz mjesečnih vrijednosti svakog parametra od siječnja 1800. do prosinca 2012. godine. Za izradu ovih vremenskih nizova korišteni su podaci dostupni na internetu (CRU TS 2.1 i HISTALP) koji su usklađeni s podacima izmjerenima na meteorološkoj postaji Gradište. Također je napravljena procjena mogućih smjerova klimatskih promjena za razdoblje do 2100. godine pomoću baze podataka TYN SC 2.0. Na temelju dobivenih rezultata u radu se po prvi puta donose procjene konkretnih iznosa evapotranspiracije šumskog kompleksa Spačve, kao i višegodišnja i unutar godišnja dinamika evapotranspiracije za razdoblje od 2000. do 2012. godine. Dobiveni rezultati raspravit će se u kontekstu dosadašnjih i budućih promjena osnovnih klimatskih parametara. Treba naglasiti da je učinkovito planiranje gospodarenja šumama hrasta lužnjaka u uvjetima budućih klimatskih i stanišnih promjena nezamislivo bez detaljnog poznavanja čimbenika hidrološke dinamike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb