Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637930

Mogućnost obnove nasada topola uz rijeku Dravu kod Osijeka


Anić, Igor; Kajba Davorin
Mogućnost obnove nasada topola uz rijeku Dravu kod Osijeka // Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2015. str. 255-269 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Mogućnost obnove nasada topola uz rijeku Dravu kod Osijeka
(The possibility of restoring Poplar cultures along the river Drava near Osijek)

Autori
Anić, Igor ; Kajba Davorin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2015, 255-269

Skup
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14-15.06.2013.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Populus sp.; sušenje topola; osnivanje i konverzija nasada topola
(Populus sp.; dieback of poplar; establishment and conversion of poplar forest cultures)

Sažetak
Gospodarenje nasadima topola je složeno budući je riječ o šumskim kulturama, intenzivnim kulturama i šumskim plantažama koje su osjetljive na mnoge abiotičke i biotičke utjecaje kao što su edafske i klimatske prilike, režim podzemnih i poplavnih voda, biljnohranidbeni status, divljač i štetočinje. Na kvalitativni i kvantitativni aspekt proizvodnje utječu izbor klonova, način osnivanja i njege nasada, kao i broj proizvodnih ciklusa (ophodnji) na istom staništu. Topolarstvo na osiječkom području ima dugu tradiciju još od 1920. godine i predstavlja temeljnu djelatnost i glavni izvor prihoda šumarstva. U posljednjem desetljeću pojavili su se problemi uzgajanja topola, posebice na području valpovačke i zapadne osiječke Podravine, budući je došlo do opadanja vitaliteta i pojačanog odumiranja stabala. Pojava sušenja uključila je i mlade nasade, posebice one koji su osnovani kao treća generacija topola na istim staništima, te su se otvorila pitanja o njegovim uzrocima, selekciji klonova topola i drugih vrsta koje bi najbolje uspijevale u novim okolnostima, te metodici konverzije. Pokrenuto je multidisciplinarno istraživanje koje obuhvaća pedološke, biljnohranidbene, oplemenjivačke i šumskouzgojne aspekte problema.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Igor Anić, (204100)
Davorin Kajba, (137015)