Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637762

Svojstva kompleksnih spojeva biopolimera kazeina i željezovih oksida


Gilja, Vanja
Svojstva kompleksnih spojeva biopolimera kazeina i željezovih oksida 2013., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Svojstva kompleksnih spojeva biopolimera kazeina i željezovih oksida
(Properties of complex compounds of biopolymer casein and iron oxide)

Autori
Gilja, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2013

Stranica
61

Mentor
Hrnjak-Murgić, Zlata

Neposredni voditelj
Kratofil Krehula, Ljerka

Ključne riječi
Kazein ; nanokompleks ; stabilnost ; željezovi oksidi
(Casein ; iron oxides ; nanocomplex ; stability)

Sažetak
Nanokompleksi polimera s magnetičnim metalnim nanočesticama u novije se vrijeme sve intenzivnije koriste u različitim područjima za dobivanje materijala za posebne namjene, npr. u biomedicini i kemijskom inženjerstvu. Posebna važnost pridaje se razvoju nanokompleksa s prirodnim polimerima koji se koriste kao zamjena za sintetske polimere, a za razliku od njih ekološki su prihvatljivi. U ovom radu pripremljeni su nanokompleksi biopolimera kazeina s magnetitom, cinkovim oksidom i titanovim dioksidom te su im određena svojstva i stabilnost. Uzorci kazeina laboratorijski su dobiveni koagulacijom iz kravljeg mlijeka uz dodatak kiseline. Analiza toplinske stabilnosti uzoraka provedena je diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC), termogravimetrijskom analizom (TGA), a uvid u molekulsku i nadmolekulsku strukturu dobiven je rendgenskom difrakcijom (XRD), FTIR spekroskopijom i pretražnom elektronskom mikroskopijom (SEM). Rezultati karakterizacije potvrđuju nastanak nanokompleksa kazeina s magnetitom, cinkovim oksidom i titanovim dioksidom. Prilikom nastanka nanokompleksa dolazi do razaranja amorfne strukture kazeina, tj. prisutnost metalnog oksida uzrokuje stvaranje uređenije, kristalne strukture nanokompleksa. Ovako sintetizirani nanokompleksi pokazuju dobru toplinsku stabilnost što je vrlo važno kod njihove potencijalne primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-0821504-1976 - Istraživanje, razvoj i ocjena polimernih kompozita za primjenu u građevinarstvu (Zlata Hrnjak-Murgić, )
125-1252971-3033 - Razvoj inovativnih višefunkcionalnih polimernih mješavina (Jasenka Jelenčić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vanja Gilja, (362820)