Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina (CROSBI ID 378902)

Ocjenski rad | diplomski rad

Omazić, Marko Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina / Hrnjak-Murgić, Zlata (mentor); Ptiček Siročić, Anita (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2013

Podaci o odgovornosti

Omazić, Marko

Hrnjak-Murgić, Zlata

Ptiček Siročić, Anita

hrvatski

Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina

Biopolimer kazein je izdvojen iz mlijeka metodom koagulacije zakiseljavanjem. U tu svrhu korištena je octena kiselina zajedno s natrijevim acetatom u prvom postupku, a klorovodična kiselina po drugom postupku. Uzorak dobiven po prvom postupku i komercijalni kazein su razdvojeni na α-, β-, (α+κ)- i γ-kazein metodom urea frakcioniranja. Infracrvenom spektroskopijom (FTIR) praćena je struktura uzoraka i pojedinih frakcija kazeina. Analizom rezultata utvrđene su razlike u strukturi između izdvojenog i komercijalnog kazeina, kao i dobivenih frakcija. Primjenom diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) određivane su temperature staklastog prijelaza, i utvrđeno je da se vrijednost staklišta komercijalnog i izdvojenog kazeina nalaze ispod sobne temperature. Termogravimetrijska analiza (TGA) svih uzoraka provedena je pri brzini zagrijavanja od 10 °Cmin-1 u temperaturnom području 25-600 °C u struji dušika. Dobiveni rezultati ukazuju da se razgradnja svih uzoraka odvija više stupnjeva. Pripravljeni uzorci kazeina, kao i pripadajuće mu frakcije, pokazuju bolju toplinsku postojanost od komercijalnog kazeina i njegovih frakcija. Primjenom pretražnog elektronskog mikroskopa (SEM) istraživana je morfologija ispitivanih uzoraka te utvrđeno je da kazein ima poroznu i amorfnu strukturu.

kazein; biopolimeri; sinteza; urea frakcioniranje; toplinska svojstva; morfologija

nije evidentirano

engleski

Synthesis and characterization of biopolymer casein

nije evidentirano

casein; biopolymers; synthesis; urea fractionation; thermal properties; morphology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

17.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo