Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina (CROSBI ID 378902)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Omazić, Marko
Hrnjak-Murgić, Zlata
Ptiček Siročić, Anita
hrvatski
Sinteza i karakterizacija biopolimera kazeina
Biopolimer kazein je izdvojen iz mlijeka metodom koagulacije zakiseljavanjem. U tu svrhu korištena je octena kiselina zajedno s natrijevim acetatom u prvom postupku, a klorovodična kiselina po drugom postupku. Uzorak dobiven po prvom postupku i komercijalni kazein su razdvojeni na α-, β-, (α+κ)- i γ-kazein metodom urea frakcioniranja. Infracrvenom spektroskopijom (FTIR) praćena je struktura uzoraka i pojedinih frakcija kazeina. Analizom rezultata utvrđene su razlike u strukturi između izdvojenog i komercijalnog kazeina, kao i dobivenih frakcija. Primjenom diferencijalne pretražne kalorimetrije (DSC) određivane su temperature staklastog prijelaza, i utvrđeno je da se vrijednost staklišta komercijalnog i izdvojenog kazeina nalaze ispod sobne temperature. Termogravimetrijska analiza (TGA) svih uzoraka provedena je pri brzini zagrijavanja od 10 °Cmin-1 u temperaturnom području 25-600 °C u struji dušika. Dobiveni rezultati ukazuju da se razgradnja svih uzoraka odvija više stupnjeva. Pripravljeni uzorci kazeina, kao i pripadajuće mu frakcije, pokazuju bolju toplinsku postojanost od komercijalnog kazeina i njegovih frakcija. Primjenom pretražnog elektronskog mikroskopa (SEM) istraživana je morfologija ispitivanih uzoraka te utvrđeno je da kazein ima poroznu i amorfnu strukturu.
kazein; biopolimeri; sinteza; urea frakcioniranje; toplinska svojstva; morfologija
nije evidentirano
engleski
Synthesis and characterization of biopolymer casein
nije evidentirano
casein; biopolymers; synthesis; urea fractionation; thermal properties; morphology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
17.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb