Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637554

Istraživanje supravodiča (CaxLa1-x)(Ba1, 75-xLa0, 75+x)Cu3O4 mjerenjem nuklearne magnetske i kvadrupolne rezonancije


Cvitanić, Tonči
Istraživanje supravodiča (CaxLa1-x)(Ba1, 75-xLa0, 75+x)Cu3O4 mjerenjem nuklearne magnetske i kvadrupolne rezonancije 2012., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Istraživanje supravodiča (CaxLa1-x)(Ba1, 75-xLa0, 75+x)Cu3O4 mjerenjem nuklearne magnetske i kvadrupolne rezonancije
(Investigation of superconductor (CaxLa1-x)(Ba1, 75-xLa0, 75+x)Cu3O4 by measurement of nuclear magnetic and quadrupolar resonance)

Autori
Cvitanić, Tonči

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.11-

Godina
2012

Stranica
64

Mentor
Požek, Miroslav

Ključne riječi
Supravodljivost; kuprati; nuklearna magnetska rezonancija; nuklearna kvadrupolna rezonancija
(Superconductivity; cuprates; nuclear magnetic resonance; nuclear quadrupolar resonance)

Sažetak
U ovom radu proučavani su supravodiči iz obitelji (CaxLa1-x)(Ba1, 75-xLa0, 75+x)Cu3O4 metodama nuklearne spinske rezonancije. Opisan je kvantni princip nuklearne magnetske rezonancije: nastanak signala, njegova detekcija, osnovne tehnike mjerenja, utjecaj okoline na spektar i relaksacije. Prikazani su teoretski oblici spektara tipicni u NMR-u čvrstog stanja. U svrhu boljeg razumijevanja visokotemperaturnih supravodiča proucavano je normalno (nesupravodljivo) stanje, posebno otvaranje pseudoprocijepa, u deset različitih uzoraka. Za dva uzorka izmjereni su cijeli NMR spektri 17O, središnja linija 63Cu te NQR spektri 63 ; 65Cu, a za sve uzorke izmjereni su središnji dijelovi spektra. Obavljena su relaksacijska mjerenja u širokom temperaturnom rasponu na NMR liniji 17O i 63Cu i na NQR liniji 63Cu koje odgovaraju atomima u vodljivoj ravnini. Uzorci su pokazali sličnost s vec poznatim kupratom LaSrCuO po intrinzicnom neredu, sto je onemogućcilo precizna mjerenja kakva su provedena na YBCO. Relaksacijska mjerenja provedena na kisiku i bakru (NQR) pokazuju ponašanje slično spoju LaSrCuO, no nismo u mogućnosti iz njih dobiti karakterističnu temperaturu pseudoprocjepa. Mjerenja Knightova pomaka središnje linije 17O pokazala su se sistematičnima i ponovljivima, a temperature pseudoprocjepa dobivene iz tih mjerenja se slažu s prijašnjim mjerenjima na tim uzorcima i proširuju znanje o ovom materijalu. Ova mjerenja omogućuju popunjavanje faznog dijagrama, ali za daljnju raspravu o utjecaju različitih obitelji na pseudoprocjep i o prirodi pseudoprocjepa trebalo bi izmjeriti više uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191458-1022 - Mikrovalna istraživanja novih materijala (Miroslav Požek, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tonči Cvitanić, (347202)