Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu (CROSBI ID 479478)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ;
hrvatski
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu
Intenzivnu vinogradarsku proizvodnju nemoguće je zamisliti bez upotrebe zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i moderne mehanizacije. Takav način proizvodnje osigurava visoke i stabilne prinose ali značajno narušava prirodnu ravnotežu u ekosustavu vinograda i doprinosi globalnom onečišćenju čovjekove okoline. U želji da izbjegnu ove negativne posljedice jedan dio stručnjaka i proizvođača prelazi na ekološki prihvatljiviji način proizvodnje. Ekološko vinogradarstvo, kao i ekološka poljoprivreda općenito, koristi takove tehnološke postupke koji su prije svega prihvatljivi sa stanovišta očuvanja i unaprijeđenja okoline. Temelji se na prirodnoj plodnosti tla, uvažavajući prirodne potrebe biljaka i životinja. Takva proizvodnja smanjuje ulaganja (kemijsko-sintetička gnojiva, pesticidi i dr.), a potiče prirodne mehanizme samoregulacije u cilju povećanja produktivnosti i otpornosti biljaka. U radu su navedena osnovna načela pojedinih tehnoloških postupaka proizvodnje i prerade grožđa (prema standardima vodećih udruženja ekoloških vinogradara), razlike u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te perspektive ekološke proizvodnje kod nas.
Vitis vinifera L.; ekološko vinogradarstvo; zatravljivanje; zaštita bilja
nije evidentirano
engleski
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu
nije evidentirano
Vitis vinifera L.; organic viticulture; cover cropping; plant protection standards
nije evidentirano
Podaci o prilogu
7-12-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
Međunarodni simpozij vinarstva
predavanje
08.05.1996-12.05.1996
Zagreb, Hrvatska