Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637080

Novi pristup smanjenju utjecaja keramičke industrije na okoliš temeljen na neuronskim mrežama


Hocenski, Verica
Novi pristup smanjenju utjecaja keramičke industrije na okoliš temeljen na neuronskim mrežama 2012., doktorska disertacija, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Novi pristup smanjenju utjecaja keramičke industrije na okoliš temeljen na neuronskim mrežama
(New approach to decreasing the impact of ceramic industry to environment based on neural networks)

Autori
Hocenski, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2012

Stranica
217

Mentor
Lončarić Božić, Ana ; Perić, Nedjeljko

Ključne riječi
Keramička industrija; procjena životnog ciklusa LCA; Eko indikator 99; čistija proizvodnja; statičke neuronske mreže
(Ceramic industry; environmental impact; life cycle assessment LCA; Eko indicator 99; cleaner production; static neural network)

Sažetak
Keramička industrija ima značajan utjecaj na okoliš zbog potrošnje sirovina i energije te emisija u okoliš zbog čega se na svjetskoj razini poduzimaju brojne aktivnosti sukladno načelima održivog razvitka. U radu su istraživane mogućnosti smanjenja utjecaja proizvodnje keramičkih pločica na okoliš tehnologijom monopaljenja u proizvodnom pogonu usklađenim s najboljim raspoloživim tehnikama. Predložen je novi pristup koji podrazumijeva integralnu primjenu odabranih alata upravljanja okolišem i metoda matematičkog modeliranja. Metodologija smanjenja utjecaja na okoliš primijenjena u ovom radu obuhvaća: (i) analizu procesa i ocjenu postojećeg stanja ; procjenu ukupnog utjecaja na okoliš analizom životnog ciklusa korištenjem LCA metodologije ; (ii) kvantificiranje utjecaja na okoliš izračunavanjem vrijednosti EKO indikatora 99 ; (iii) primjenu mjera čistije proizvodnje za smanjenje utjecaja na okoliš (ČP) i povećanja energetske učinkovitosti (ECO) u procesu proizvodnje keramičkih pločica ; (iv) analizu utjecaja primijenjenih mjera na karakteristike procesa i proizvoda statističkim tehnikama ; (v) izrada matematičkog modela čistije proizvodnje temeljenog na neuronskim mrežama. Novi pristup za smanjenje utjecaja na okoliš je primijenjen u proizvodnom pogonu Tvornice keramičkih pločica u Orahovici koja proizvodi pločice tehnologijom monopaljenja deklarirane normom HRN EN I 14 411 grupa B III dio L. Primjena predloženih mjera čistije proizvodnje i povećanja energetske učinkovitosti rezultirala je smanjenjem količine otpadnih pločica i potrošnje vode te smanjenjem potrošnje plina i električne energije. Razvijen je matematički model proizvodnog procesa temeljen na statičkim neuronskim mrežama. Pokazano je da model predviđa količine ispravnih pločica i postotak otpadnih pločica s prosječnom pogreškom 1, 7 % te da se može uspješno koristiti za simulaciju i kontrolu utjecaja na okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
165-0361621-2000 - Distribuirano računalno upravljanje u transportu i industrijskim pogonima (Željko Hocenski, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Verica Hocenski, (244661)