Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 636937

Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline


Leto, Josip; Perčulija, Goran; Bošnjak, Krešimir; Kutnjak, Hrvoje; Vranić, Marina; Čačić, Ivana
Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline // Mljekarstvo, 63 (2013), 2; 98-108 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 636937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline
(Effects of genotype, inoculation and maturity stage at harvest on red clover (Trifolium pratense L.) yield and chemical composition)

Autori
Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Bošnjak, Krešimir ; Kutnjak, Hrvoje ; Vranić, Marina ; Čačić, Ivana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 63 (2013), 2; 98-108

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bakterizacija; crvena djetelina; kultivar; prinos; kemijski sastav
(inoculation; red clover; cultivar; yield; chemical composition)

Sažetak
Crvena djetelina je visoko produktivna, bjelančevinama bogata krmna kultura, a veći sadržaj “bypass” bjelančevina i probavljivija vlakna crvene djeteline osiguravaju više energije u obroku mliječnih goveda u odnosu na lucernu. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije sjemena tri kultivara crvene djeteline s dva soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii i košnje u dva različita stadija zrelosti na prinos suhe tvari (ST), te kemijski sastav crvene djeteline. Odgađanje košnje na početak cvatnje značajno je povećalo prinos ST kod dva od tri istraživana kultivara u godini sjetve, te kod svih kultivara u zadnjoj godini istraživanja. U sve tri godine istraživanja u početku cvatnje povećao se udio stabljike, a smanjio udio lista i cvata u odnosu na početak pupanja. Košnjom crvene djeteline u početku pupanja koncentracija sirovih bjelančevina (SB) bila je 15, 4 % viša nego košnjom u početku cvatnje, dok razlike u sadržaju neutralnih (NDV) i kiselih detergent vlakana (KDV) nisu bile značajne. Kultivari crvene djeteline su pokazali značajna variranja u svim istraživanim svojstvima, dok bakterizacija nije značajno djelovala ni na jedno istraživano svojstvo crvene djeteline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Marina Vranić, )
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Josip Leto, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Leto, Josip; Perčulija, Goran; Bošnjak, Krešimir; Kutnjak, Hrvoje; Vranić, Marina; Čačić, Ivana
Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline // Mljekarstvo, 63 (2013), 2; 98-108 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Leto, J., Perčulija, G., Bošnjak, K., Kutnjak, H., Vranić, M. & Čačić, I. (2013) Utjecaj bakterizacije, kultivara i stadija zrelosti na prinos i kemijski sastav crvene djeteline. Mljekarstvo, 63 (2), 98-108.
@article{article, year = {2013}, pages = {98-108}, keywords = {inoculation, red clover, cultivar, yield, chemical composition}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {63}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Effects of genotype, inoculation and maturity stage at harvest on red clover (Trifolium pratense L.) yield and chemical composition}, keyword = {inoculation, red clover, cultivar, yield, chemical composition} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • Scopus