Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta ploda sorata paprike ovisno o stadiju zrelosti (CROSBI ID 378735)

Ocjenski rad | diplomski rad

Klarić, Maja Kvaliteta ploda sorata paprike ovisno o stadiju zrelosti / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Klarić, Maja

Dobričević, Nadica

hrvatski

Kvaliteta ploda sorata paprike ovisno o stadiju zrelosti

Glavni cilj rada je ispitati i usporediti kvalitetu plodova osam sorti paprike i to: Cila, Nikita, Atol, Raiko, Dut, Olympus, Vedrana i 35-88 uzgojenih u hidroponu. Sadržaj ST je 5, 85%(Vedrana)do 7, 26% (Dud) u tržnoj zrelosti te 8, 49%(Raiko) do 8, 91% (Cila) u fiziološkoj zrelosti. TST je od 4, 4% (Olympus, Raiko, 35-88) do 5, 1% (Vedrana) u tržnoj zrelosti i od 7, 6%(Dut, Olympus, Vadrana) do 8, 3% (Cila) u fiziološkoj zrelosti. UK je od 0, 08%(35-88) do 0, 11% (Cila, Nikita, Vedrana) u tržnoj zrelosti, a u fiziološkoj od 0, 22% (Dut) do 0, 29% (Cila). Vrijednosti vitamina C u tržnim plodovima su od 22, 81 mg/100 g svježeg (Vedrana) do 139, 44 mg/100 g svježeg (Cila), a u fiziološkoj zrelosti od 152, 91 mg%/100 g (Olympus)do 221, 83 mg/100 g (Cila). Sadržaj ukupnih fenola u stadiju tržne zrelosti od 19, 73 mg GAE/100 g svježeg uzorka (Olympus) do 50, 44 mgGAE/100 g (Cila), a u fiziološkoj zrelosti od 120, 79 mg GAE/100 g (Vedrana) do 152, 31 mg GAE/100 g (Cila). Rezultati istraživanja pokazali su razlike u količini nutrijenata ovisno o stadiju zrelosti.

paprika; tržna zrelost; fiziološka zrelost; osnovni kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Quality fruit varieties pepper dependent on stage maturity

nije evidentirano

pepper; tehnological maturity; physiological maturity; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

11.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)