Kvaliteta ploda sorata paprike ovisno o stadiju zrelosti (CROSBI ID 378735)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Klarić, Maja
Dobričević, Nadica
hrvatski
Kvaliteta ploda sorata paprike ovisno o stadiju zrelosti
Glavni cilj rada je ispitati i usporediti kvalitetu plodova osam sorti paprike i to: Cila, Nikita, Atol, Raiko, Dut, Olympus, Vedrana i 35-88 uzgojenih u hidroponu. Sadržaj ST je 5, 85%(Vedrana)do 7, 26% (Dud) u tržnoj zrelosti te 8, 49%(Raiko) do 8, 91% (Cila) u fiziološkoj zrelosti. TST je od 4, 4% (Olympus, Raiko, 35-88) do 5, 1% (Vedrana) u tržnoj zrelosti i od 7, 6%(Dut, Olympus, Vadrana) do 8, 3% (Cila) u fiziološkoj zrelosti. UK je od 0, 08%(35-88) do 0, 11% (Cila, Nikita, Vedrana) u tržnoj zrelosti, a u fiziološkoj od 0, 22% (Dut) do 0, 29% (Cila). Vrijednosti vitamina C u tržnim plodovima su od 22, 81 mg/100 g svježeg (Vedrana) do 139, 44 mg/100 g svježeg (Cila), a u fiziološkoj zrelosti od 152, 91 mg%/100 g (Olympus)do 221, 83 mg/100 g (Cila). Sadržaj ukupnih fenola u stadiju tržne zrelosti od 19, 73 mg GAE/100 g svježeg uzorka (Olympus) do 50, 44 mgGAE/100 g (Cila), a u fiziološkoj zrelosti od 120, 79 mg GAE/100 g (Vedrana) do 152, 31 mg GAE/100 g (Cila). Rezultati istraživanja pokazali su razlike u količini nutrijenata ovisno o stadiju zrelosti.
paprika; tržna zrelost; fiziološka zrelost; osnovni kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Quality fruit varieties pepper dependent on stage maturity
nije evidentirano
pepper; tehnological maturity; physiological maturity; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
11.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb