Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 636375

Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna


Paladino, Zrinka
Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna, Zagreb: MeandarMedia i HAZU Hrvatski muzej arhitekture, 2013 (monografija)


Naslov
Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna
(Lavoslav Horvat: Contextual Environmentalism and Modernism)

Autori
Paladino, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
MeandarMedia i HAZU Hrvatski muzej arhitekture

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
359

ISBN
978-953-334-041-8

Ključne riječi
Lavoslav Horvat; ambijentalizam; moderna arhitektura; industrijska arhitektura
(Lavoslav Horvat; Environmentalism; Modernist Architecture; Industrial Architecture)

Sažetak
Šest desetljeća rada, obilježenog natprosječnim majstorstvom u ostvarivanju i najsloženijih arhitektonskih detalja, arhitekta Lavoslava Horvata predstavlja kao važnog sljednika glasovitog hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića. Unatoč različitim ambijentalnim značajkama prostora s kojima se sučeljavao, uvijek je postupao na isti, projektantski odgovoran i savjestan način. Premda je djelima iz opsežnog opusa obilježio prostore od kontinentalnih ili gorskih krajeva do Primorja i otoka, Srijemac odrastao u Zagrebu logičnim je prosudbama ambijentalnih parametara redovito pronalazio podneblju sukladne arhitektonske oblike. Bilo da je riječ o gradnjama u obalnom ili u kontinentalnom području, nastajala je funkcionalna i čista arhitektura izjednačenih kvalitativnih vrijednosti. Iznimna je vrijednost Horvatova i sličnih opusa u tome što svojim segmentima, posebice iz ranih tridesetih godina dvadesetog stoljeća, ukazuju na svjesni odmak od europski proglašenog promišljanja u arhitekturi i definiraju stvarnu inačicu hrvatske arhitekture moderne. Poratno razdoblje Horvatova opusa obilježio je rad u Zemaljskom građevno-projektnom zavodu Hrvatske, ubrzo preimenovanom u Arhitektonski projektni zavod (APZ), u koji je ušao kao iskusan projektant u punoj autorskoj zrelosti. Izgradnje kojima je pod okriljem Zavoda u sljedećim desetljećima potvrđivao svoj status redovito su bile hvaljene i od arhitektonske struke i od kritike te se ubrajaju među najveće uspjehe Zavoda, ali i hrvatske arhitekture uopće. Uglavnom vezan uz Odjel industrijske arhitekture, Horvat je s timom suradnika i različitih stručnjaka ostvario jedan od najopsežnijih opusa industrijske arhitekture u cijeloj državi. Pri tome su među projektima najbrojniji oni tekstilnih tvornica, koje su prema Horvatovim projektima postupno građene u cijeloj zemlji, ali i izvan njezinih granica. Potpuno vladajući projektiranjem pogona tekstilne industrije, Horvat je sa suradnicima ostvario nevjerojatan opus, a njegov golem angažman u projektiranju tvornica, od kojih je većina i izgrađena, stavka je koja i danas začuđuje. Nesvakidašnji talent i karakterna kvaliteta čovjeka koji je ostvario izvanredan opus bez imalo častohleplja osigurali su Lavoslavu Horvatu značajno mjesto u povijesti moderne hrvatske arhitekture.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizamPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Zrinka Paladino (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Paladino, Zrinka
Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna, Zagreb: MeandarMedia i HAZU Hrvatski muzej arhitekture, 2013 (monografija)
Paladino, Z. (2013) Lavoslav Horvat: Kontekstualni ambijentalizam i moderna. Zagreb, MeandarMedia i HAZU Hrvatski muzej arhitekture.
@book{book, author = {Paladino, Z.}, year = {2013}, pages = {359}, keywords = {Lavoslav Horvat, Environmentalism, Modernist Architecture, Industrial Architecture}, isbn = {978-953-334-041-8}, title = {Lavoslav Horvat: Contextual Environmentalism and Modernism}, keyword = {Lavoslav Horvat, Environmentalism, Modernist Architecture, Industrial Architecture}, publisher = {MeandarMedia i HAZU Hrvatski muzej arhitekture}, publisherplace = {Zagreb} }