Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635637

Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima


Bilandžić, Nina; Varenina, Ivana; Božić, Đurđica; Sedak, Marija; Đokić, Maja; Solomun Kolanović, Božica; Cvetnić, Željko
Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 44 (2013), 3; 195-203 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Aflatoksin M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima
(Aflatoxin M1 in milk and milk products)

Autori
Bilandžić, Nina ; Varenina, Ivana ; Božić, Đurđica ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Solomun Kolanović, Božica ; Cvetnić, Željko

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 44 (2013), 3; 195-203

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Aflatoksin M1; mlijeko; mliječni proizvodi
(Aflatoxin M1; milk; mlik products)

Sažetak
Mikotoksin aflatoksin M1 je hepatokarcinogeni metabolit nastao hidroksilacijom aflatoksina B1 u mlijeku krava koje su konzumirale hranu zagađenu aflatoksinom B1. U odnosu na aflatoksina B1, karcinogenost aflatoksina M1 je oko 2-10 % izvornog oblika. Izloženost aflatoksinu M1 u ljudi nastaje endogenom proizvodnjom ili unosom mliječnim proizvodima. Kao najveći potrošači mlijeka dojenčad i djeca su najviše izloženi aflatoksinu M1. Aflatoksin M1 je relativno stabilan spoj u sirovom i obrađenom mlijeku, te na njegovo prisustvo ne utječe postupak pasterizacije ili prerade u sir. Prijenos aflatoksina od hrane do mlijeka u mliječnih krava je pod utjecajem prehrambenih i fizioloških čimbenika, uključujući i režim hranidbe, stupanj digestije, zdravlje životinja, biotransformacijski kapacitet jetre, te proizvodnju mlijeka. Smatra se da proizvodna stada goveda i ovaca koje su na ispaši imaju nizak rizik od kontaminacije. Rizik je u velikoj mjeri vezan na ishranu hranjivima na bazi zrna, posebno silaže od kukuruza i trave koje se daju pri smanjenju ispaše tijekom zimskih mjeseci i u gospodarstvima s intezivnom proizvodnjom mlijeka. Nakon korištenja kontaminirane hrane aflatoksin M1 će se pojaviti u mlijeku dva do tri dan nakon ingestije. U Europskoj uniji su određene najveće dopuštene količine aflatoksina M1 za sirovo mlijeko, toplinski obrađeno mlijeko i mlijeko za proizvodnju mliječnih proizvoda su 0, 05 µg/L. Danas se pri određivanju aflatoksina M1 koriste orijentacijske metode među kojima je najzastupljenija ELISA metoda kao brza, jednostavna i pouzdana metoda. Metode tekućinske kromatografije sa masenom spektrometrijom ili visokodjelotvorna kromatografija s flourescentnom detekcijom primijenjuju se kao potvrdne metode. Proveden je niz studija o pojavi aflatoksina M1 u mlijeku posebice u zadnjem desetljeću. Koncentracije aflatoksina variraju s obzirom na godišnje doba te su utvrđene povećane koncentracije u vrijeme hladnih mjeseci kada se koriste hranjiva ili koncentrati u prehrani krava. Znatno povišene koncentracije aflatoksina M1 u sirovom kravljam mlijeku određene su u Pakistanu, Siriji i Brazilu te u pasteriziranom mlijeku iz Sirije. Niske razine kontaminacije aflatoksinima određene su u europskim zemljama sa stalnim kontrolama proizvodnje hranjiva za životinje te planiranim praćenjem aflatoksina M1 u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
048-0481186-1184 - Učinci i sudbina veterinarskih lijekova i vakcina u organizmu životinja (Svjetlana Terzić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts