Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stabilnost i povezanost koncentracije serotonina u trombocitima, u plazmi i u serumu (CROSBI ID 772563)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Dukić, Kristina ; Herceg, Ivona Stabilnost i povezanost koncentracije serotonina u trombocitima, u plazmi i u serumu // Stabilnost i povezanost koncentracije serotonina u trombocitima, u plazmi i u serumu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Dukić, Kristina ; Herceg, Ivona

hrvatski

Stabilnost i povezanost koncentracije serotonina u trombocitima, u plazmi i u serumu

Serotonin je monoaminski neurotransmiter koji se sintetizira iz aminokiseline L– triptofana. Najvećim dijelom sintetizira se u središnjem živčanom sustavu u rafe jezgrama iz kojih se projicira u sve dijelove mozga i kralježničke moždine. Periferno, najvažnije mjesto sinteze serotonina su enterokromafine stanice sluznice tankog crijeva. Uz serotonergične neurone i enterokromafine stanice, trombociti su stanice najbogatije serotoninom. Čak 99 % serotonina u cirkulaciji je pohranjeno u trombocitima. Serotonin sudjeluje u regulaciji brojnih fizioloških procesa, te se poremećaj serotoninskog sustava povezuje se s pojavom različitih bolesti, posebno duševnih, te se zbog toga mjerenje koncentracije serotonina koristi u dijagnostici te praćenju terapije i tijeka bolesti. U dijagnostici karcinoidnih tumora čije stanice luče serotonin ili serotoninske prekursore i metabolite mjeri se serotonin u plazmi, mokraći ili u krvi. Ujedno, bitna je i njegova uloga u procesu zgrušavanja krvi gdje se prilikom aktivacije trombocita otpušta iz gustih granula. Danas se za određivanje koncentracije serotonina najčešće koriste ELISA i HPLC, pri čemu je HPLC osjetljivija metoda, a ELISA primjenjivija u rutinskoj medicinskoj praksi. Prvi cilj rada bio je procijeniti stabilnost uzoraka u predanalitičkoj fazi, a drugi cilj je bio pokušati pronaći odnos, tj. matematički model, između koncentracija serotonina u serumu, plazmi i plazmi bogatoj trombocitima (PRP) u zdravoj populaciji, tako da bi se složena procedura s mjerenjem serotonina u PRP-u mogla zamijeniti mjerenjem serotonina samo u serumu i plazmi. Ispitivana skupina sastojala se od 20 zdravih dobrovoljaca, od 11 muškaraca i 9 žena kojima je u KBC Sestre milosrdnice oduzeto 21 ml krvi, po šest epruveta krvi s EDTA i jedna epruveta bez antikoagulansa. U našem radu korištena je ELISA, koju smo prije određivanja koncentracije serotonina u plazmi modificirali za niže koncentracije. Zaključno, ispitivanje predanalitičke stabilnosti uzoraka na sobnoj temperaturi pokazala je stabilnost uzoraka s EDTA antikoagulansom do 4 sata. Nismo uspjeli uspostaviti matematički model kojim bismo složeni postupak određivanja trombocitnog serotonina zamijenili s mjerenjem serumskog i plazmatskog serotonina. Utvrđena je povezanost serumske i plazmatske koncentracije serotonina s trombokritom u PRP što je poticaj za buduća istraživanja. Klinički bi mogao biti primjenjiviji relativni omjer plazmatskog i serumskog serotonina nego li rezultati izdvojenih mjerenja u serumu i plazmi.

trombocitni serotonin; plazma bogata trombocitima (PRP); plazma siromašna trombocitima (PPP); predanalitička stabilnost

Rad nema autore koji su suradnici na projektu MZOS. Autori su studentice V. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad je izrađen u okviru znanstvenih projekata 134-0061245-0205 i 134-0000000-3372, a pod mentorstkim vodstvom Nade Vrkić, voditeljice projekta. Dodijeljena mu je Rektorova nagrada za akademsku godinu 2012./2013.

engleski

Stability and relationship of serotonin concentration in platelets, serum and plasma

nije evidentirano

platelet serotonin; platelet rich plasma (PRP); platelet poor plasma (PPP); preanalytical stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Stabilnost i povezanost koncentracije serotonina u trombocitima, u plazmi i u serumu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Farmacija

Poveznice