UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA (CROSBI ID 378535)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martina Protulipac
Vranić, Marina
hrvatski
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
Konzumacija krme je najvažnija varijabla o kojoj ovisi proizvodnost životinja. Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne na ad libitum konzumaciju obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Svaki od 3 kastrirana ovna korištena u istraživanju po shemi latinskog kvadrata 3x3 je kroz 63 dana istraživanja prolazio kroz 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo sjenažom lucerne (SL), (ii) hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 5 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST), (iii) hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 10 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane ST. Dodatak sirutke sjenaži lucerne u količini od 5 ili 10 g kg-1 konzumirane ST u hranidbi kastriranih ovnova nije utjecao na ad libitum konzumaciju ST i organske tvari (OT) obroka, smanjio je konzumaciju sirovih proteina (SP) obroka (P<0.05) i povećao je konzumaciju vode (P<0.05). Obzirom na tendenciju porasta konzumacije ST i OT obroka s dodatkom sirutke, zaključeno je da je potrebno provesti naredno istraživanje s većim udjelom sirutke u obroku čime će se vjerojatno bolje iskazati efekt dodatka.
sjenaža lucerne; sirutka; ad libitum konzumacija obroka
nije evidentirano
engleski
The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on ad libitum intake by wether sheep
nije evidentirano
alfalfa haylage; whey; ad libitum intake
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
03.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb