Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA (CROSBI ID 378535)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martina Protulipac UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Martina Protulipac

Vranić, Marina

hrvatski

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA

Konzumacija krme je najvažnija varijabla o kojoj ovisi proizvodnost životinja. Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne na ad libitum konzumaciju obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Svaki od 3 kastrirana ovna korištena u istraživanju po shemi latinskog kvadrata 3x3 je kroz 63 dana istraživanja prolazio kroz 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo sjenažom lucerne (SL), (ii) hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 5 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST), (iii) hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 10 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane ST. Dodatak sirutke sjenaži lucerne u količini od 5 ili 10 g kg-1 konzumirane ST u hranidbi kastriranih ovnova nije utjecao na ad libitum konzumaciju ST i organske tvari (OT) obroka, smanjio je konzumaciju sirovih proteina (SP) obroka (P<0.05) i povećao je konzumaciju vode (P<0.05). Obzirom na tendenciju porasta konzumacije ST i OT obroka s dodatkom sirutke, zaključeno je da je potrebno provesti naredno istraživanje s većim udjelom sirutke u obroku čime će se vjerojatno bolje iskazati efekt dodatka.

sjenaža lucerne; sirutka; ad libitum konzumacija obroka

nije evidentirano

engleski

The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on ad libitum intake by wether sheep

nije evidentirano

alfalfa haylage; whey; ad libitum intake

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

03.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)