Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe (CROSBI ID 194069)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Pavlečić, Mladen ; Lulić, Vedran ; Gašpari, Slavica ; Ivančić Šantek, Mirela ; Horvat, Predrag ; Šantek, Božidar Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 112-117

Podaci o odgovornosti

Pavlečić, Mladen ; Lulić, Vedran ; Gašpari, Slavica ; Ivančić Šantek, Mirela ; Horvat, Predrag ; Šantek, Božidar

hrvatski

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe

U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0, 375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0, 53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa: YP/S = 0, 502 g/g, E = 93, 40 % i Pr = 0, 50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0, 360 g/g, E = 66, 91 % i Pr = 0, 66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.

bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa

nije evidentirano

engleski

Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice

nije evidentirano

bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; different cultivation techniques

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7

2012.

112-117

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice