Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635221

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe


Pavlečić, Mladen; Lulić, Vedran; Gašpari, Slavica; Ivančić Šantek, Mirela; Horvat, Predrag; Šantek, Božidar
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 112-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe
(Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice)

Autori
Pavlečić, Mladen ; Lulić, Vedran ; Gašpari, Slavica ; Ivančić Šantek, Mirela ; Horvat, Predrag ; Šantek, Božidar

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7 (2012); 112-117

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
(bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; different cultivation techniques)

Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0, 375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0, 53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa: YP/S = 0, 502 g/g, E = 93, 40 % i Pr = 0, 50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0, 360 g/g, E = 66, 91 % i Pr = 0, 66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Pavlečić, Mladen; Lulić, Vedran; Gašpari, Slavica; Ivančić Šantek, Mirela; Horvat, Predrag; Šantek, Božidar
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 112-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Pavlečić, M., Lulić, V., Gašpari, S., Ivančić Šantek, M., Horvat, P. & Šantek, B. (2012) Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7, 112-117.
@article{article, year = {2012}, pages = {112-117}, keywords = {bioethanol, Saccharomyces cerevisiae, raw sugar beet juice, different cultivation techniques}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {7}, issn = {1847-3423}, title = {Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice}, keyword = {bioethanol, Saccharomyces cerevisiae, raw sugar beet juice, different cultivation techniques} }