Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe (CROSBI ID 194069)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pavlečić, Mladen ; Lulić, Vedran ; Gašpari, Slavica ; Ivančić Šantek, Mirela ; Horvat, Predrag ; Šantek, Božidar
hrvatski
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0, 375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0, 53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa: YP/S = 0, 502 g/g, E = 93, 40 % i Pr = 0, 50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0, 360 g/g, E = 66, 91 % i Pr = 0, 66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
nije evidentirano
engleski
Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice
nije evidentirano
bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; different cultivation techniques
nije evidentirano
Podaci o izdanju
7
2012.
112-117
objavljeno
1847-3423
1847-7461