Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja (CROSBI ID 194068)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 118-125

Podaci o odgovornosti

Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar

hrvatski

Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja

U ovom istraživanju provedeno je ispitivanje utjecaja ukupne koncentracije kisika u staklenoj boci na kakvoću piva donjeg vrenja tijekom skladištenja. Pivo je bilo skladišteno na temperaturi od 22 - 25°C u tamnoj prostoriji, a u pivu je bio prisutan kisik u tri različite ukupne početne koncentracije: 0, 09 mg/L, 0, 29 mg/L i 0, 63 mg/L. Tijekom skladištenja (98 dana) u pivu je praćena promjena koncentracije trans-2-nonenala kao indikatora procesa oksidacije (starenja) piva, a dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija trans-2-nonenala nije direktno ovisna o ukupnoj koncentraciji kisika u boci piva. U ovom istraživanju provedena je i senzorska analiza uzoraka piva koja je pokazala da povećane ukupne koncentracije kisika u boci izravno utječu na ocjenu kakvoće piva.

pivo donjeg vrenja; staklene boce; oksidacija; trans-2-nonenal; senzorska analiza; kakvoća piva (aroma i okus)

nije evidentirano

engleski

The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage

nije evidentirano

lager beer; glass bottle; oxidation; trans-2-nonenal; sensory analysis; beer quality; flavour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7

2012.

118-125

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija

Poveznice