Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja (CROSBI ID 194068)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Pavlečić, Mladen, Tepalović, Dino, Ivančić Šantek, Mirela, Rezić, Tonči, Šantek, Božidar
hrvatski
Utjecaj ukupne koncentracije kisika u boci na kakvoću piva tijekom skladištenja
U ovom istraživanju provedeno je ispitivanje utjecaja ukupne koncentracije kisika u staklenoj boci na kakvoću piva donjeg vrenja tijekom skladištenja. Pivo je bilo skladišteno na temperaturi od 22 - 25°C u tamnoj prostoriji, a u pivu je bio prisutan kisik u tri različite ukupne početne koncentracije: 0, 09 mg/L, 0, 29 mg/L i 0, 63 mg/L. Tijekom skladištenja (98 dana) u pivu je praćena promjena koncentracije trans-2-nonenala kao indikatora procesa oksidacije (starenja) piva, a dobiveni rezultati pokazuju da koncentracija trans-2-nonenala nije direktno ovisna o ukupnoj koncentraciji kisika u boci piva. U ovom istraživanju provedena je i senzorska analiza uzoraka piva koja je pokazala da povećane ukupne koncentracije kisika u boci izravno utječu na ocjenu kakvoće piva.
pivo donjeg vrenja; staklene boce; oksidacija; trans-2-nonenal; senzorska analiza; kakvoća piva (aroma i okus)
nije evidentirano
engleski
The Effect of Total Oxygen Concentraction in the Bottle on the Beer Quality During Storage
nije evidentirano
lager beer; glass bottle; oxidation; trans-2-nonenal; sensory analysis; beer quality; flavour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
7
2012.
118-125
objavljeno
1847-3423
1847-7461