Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635213

Branko Cvjetanović i Branimir Richter - suradnici Andrije Štampara


Miletić-Medved, Marica; Božikov, Jadranka; Užarević, Zvonimir
Branko Cvjetanović i Branimir Richter - suradnici Andrije Štampara // Anali Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, 28 (2012), 103-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Branko Cvjetanović i Branimir Richter - suradnici Andrije Štampara
(Branko Cvjetanović and Branimir Richter - Andrija Štampar's assistants)

Autori
Miletić-Medved, Marica ; Božikov, Jadranka ; Užarević, Zvonimir

Izvornik
Anali Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku (1332-456X) 28 (2012); 103-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Suradnici Andrije Štampara; Branko Cvjetanović; Branimir Richter; epidemiologija; simulacijski modeli; parazitologija; suzbijanje malarije
(Andrija Štampar's assistents; Branko Cvjetanović; Branimir Richter; epidemiology; simulation models; parasitology; malaria control)

Sažetak
U radu se prati djelovanje dr. Branka Cvjetanovića (1918.-2002.) i dr. Branimira Richtera (1920.-2012.) koji su ostavili sjajan trag u znanosti i obrazovanju liječnika tijekom znanstveno nastavne karijere u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te diljem svijeta, kamo su pozivani u misije uglavnom kao stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije. Branko Cvjetanović, asistent Katedre za socijalnu medicinu i higijenu, kao specijalist epidemiologije uveo je u Hrvatskoj pojam kontroliranog terenskog pokusa u epidemiologiji. Velik dio profesionalne karijere, Cvjetanović je proveo u Ženevi vodeći Odjel za bakterijske bolesti Svjetske zdravstvene organizacije i radeći na simulacijskim modelima dinamike zaraznih bolesti. Branimir Richter, najpoznatiji hrvatski parazitolog, od početka karijere radio je na suzbijanju malarije, a kasnije je vodio antimalaričnu kampanju u Hrvatskoj čija je kruna - eradikacija malarije 1954. godine. Uz redoviti rad, kao parazitolog i nastavnik, Richter je sudjelovao u suzbijanju malarije u zemljama Afrike i Azije, na poziv Svjetske zdravstvene organizacije. Hrvatsku javnozdravstvenu tradiciju potrebno je graditi dalje - kroz promociju zdravih životnih stilova, a metode kontinuirane simulacije proširiti na kronične nezarazne bolesti, genetske i maligne bolesti, te na organizaciju zdravstvene zaštite.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek