Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635184

Proizvodnja bioetanola na različitim međuproduktima šećerne repe i matematičko modeliranje tih bioprocesa


Pavlečić, Mladen
Proizvodnja bioetanola na različitim međuproduktima šećerne repe i matematičko modeliranje tih bioprocesa 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Proizvodnja bioetanola na različitim međuproduktima šećerne repe i matematičko modeliranje tih bioprocesa
(Bioethanol production using different intermediates of sugar beet processing and bioprocess mathematical modelling)

Autori
Pavlečić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.06

Godina
2013

Stranica
260

Mentor
Šantek, Božidar

Ključne riječi
etanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; svježi rezanci šećerne repe; matematički modeli; različite tehnike vođenja bioprocesa; horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB)
(ethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; raw sugar beet cossetes; mathematical models; different bioprocess cultivation techniques; horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB))

Sažetak
U sklopu disertacije proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na međuproduktima prerade šećerne repe (svježi sok šećerne repe i svježi repini rezanci). Proizvodnja etanola na svježem soku provedena je u bioreaktoru s mješalom korištenjem različitih tehnika uzgoja: šaržni, šaržni s pritokom i polukontinuirani postupkak. Za opis ovih bioprocesa razvijeni su matematički modeli koji uspješno opisuju eksperimentalne podatke. Proizvodnja etanola na svježim repinim rezancima provedena je u novom tipu HRCB-a. U ovom dijelu istraživanja proučavan je utjecaj operacijskih parametara bioreaktora kao što su način rotacije (povremena, konstantna i intervalna rotacija) i brzina rotacije bioreaktora (5-15 min-1), te utjecaj korisnog volumena bioreaktora (VK/VU = 0, 20-0, 70) na tijek bioprocesa proizvodnje etanola u HRCB-u. Najveće vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa proizvodnje etanola ostvarene su kod intervalne rotacije (12 min/h, 15 min-1 i 0, 20 VK/VU) (YP1/S = 0, 47 g g-1, E = 88, 10% i Pr = 0, 618 g L-1 h-1). Na kraju ovog istraživanja formiran je matematički model za opis bioprocesa proizvodnje etanola u HRCB-u.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Božidar Šantek, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Pavlečić (autor)

Avatar Url Božidar Šantek (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Pavlečić, Mladen
Proizvodnja bioetanola na različitim međuproduktima šećerne repe i matematičko modeliranje tih bioprocesa 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pavlečić, M. (2013) 'Proizvodnja bioetanola na različitim međuproduktima šećerne repe i matematičko modeliranje tih bioprocesa', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavle\v{c}i\'{c}, M.}, year = {2013}, pages = {260}, keywords = {ethanol, Saccharomyces cerevisiae, raw sugar beet juice, raw sugar beet cossetes, mathematical models, different bioprocess cultivation techniques, horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB)}, title = {Bioethanol production using different intermediates of sugar beet processing and bioprocess mathematical modelling}, keyword = {ethanol, Saccharomyces cerevisiae, raw sugar beet juice, raw sugar beet cossetes, mathematical models, different bioprocess cultivation techniques, horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB)}, publisherplace = {Zagreb} }