Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku (CROSBI ID 598345)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Škoro, Vedrana ; Kosović, Indira ; Lončarić, Ante Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku // 4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka. 2013. str. 48-49

Podaci o odgovornosti

Škoro, Vedrana ; Kosović, Indira ; Lončarić, Ante

hrvatski

Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku

Natrij, koji unosimo putem kuhinjske soli, je neophodan u normalnom funkcioniranju ljudskog metabolizma. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za odraslog čovjeka su od 5 do 6 g soli dnevno odnosno do 2 g natrija. Prekomjeran unos soli ima negativan utjecaj na kardiovaskularni sustav (povišen krvni tlak), a budući da su istraživanja pokazala da se taj unos prekoračuje, u svijetu kao i kod nas pokrenute su mnogobrojne akcije redukcije soli u hrani. Približno 70 % soli unosi se putem gotovih namirnica koje sadrže tzv. „skrivenu sol“, za koju potrošači često ni ne znaju. Najveći udio unosi se putem kruha i pekarskih proizvoda. Cilj rada bio je provesti anketu među studentskom populacijom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku o poznavanju preporučenog dnevnog unosa soli te svjesnosti štetnog unosa prekomjerne količine soli. U tu svrhu anketirano je 180 slučajnih studenata Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, dobnog raspona od 18 do 25 godina. Prema odgovorima dobivenim putem provedene ankete utvrdila se njihova svjesnost štetnog utjecaja prekomjernog unosa soli na organizam (99 %). Također, rezultati su pokazali da većina ispitanika brine o svome zdravlju te polovica od ispitanika smatra da se pravilno hrani. Iako su pekarski proizvodi najviše zastupljeni u prehrani studenata, tek 3% ispitanika navelo je pekarske proizvode kao najveći izvor soli u prehrani. Ispitivanja su pokazala da je većina ispitanika upoznata sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za dnevni unos soli. S obzirom na dobivene rezultate, vidljivo je da su studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, kao budući prehrambeni tehnolozi i nutricionisti, upoznati s opasnostima prekomjernog unosa soli.

sol; prehrana; studenti; pekarski proizvodi

nije evidentirano

engleski

Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku

nije evidentirano

sol; prehrana; studenti; pekarski proizvodi

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-49.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka

978-953-7957-06-3

Podaci o skupu

4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija

poster

14.06.2013-16.06.2013

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija