Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku (CROSBI ID 598345)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Škoro, Vedrana ; Kosović, Indira ; Lončarić, Ante
hrvatski
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku
Natrij, koji unosimo putem kuhinjske soli, je neophodan u normalnom funkcioniranju ljudskog metabolizma. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za odraslog čovjeka su od 5 do 6 g soli dnevno odnosno do 2 g natrija. Prekomjeran unos soli ima negativan utjecaj na kardiovaskularni sustav (povišen krvni tlak), a budući da su istraživanja pokazala da se taj unos prekoračuje, u svijetu kao i kod nas pokrenute su mnogobrojne akcije redukcije soli u hrani. Približno 70 % soli unosi se putem gotovih namirnica koje sadrže tzv. „skrivenu sol“, za koju potrošači često ni ne znaju. Najveći udio unosi se putem kruha i pekarskih proizvoda. Cilj rada bio je provesti anketu među studentskom populacijom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku o poznavanju preporučenog dnevnog unosa soli te svjesnosti štetnog unosa prekomjerne količine soli. U tu svrhu anketirano je 180 slučajnih studenata Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, dobnog raspona od 18 do 25 godina. Prema odgovorima dobivenim putem provedene ankete utvrdila se njihova svjesnost štetnog utjecaja prekomjernog unosa soli na organizam (99 %). Također, rezultati su pokazali da većina ispitanika brine o svome zdravlju te polovica od ispitanika smatra da se pravilno hrani. Iako su pekarski proizvodi najviše zastupljeni u prehrani studenata, tek 3% ispitanika navelo je pekarske proizvode kao najveći izvor soli u prehrani. Ispitivanja su pokazala da je većina ispitanika upoznata sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za dnevni unos soli. S obzirom na dobivene rezultate, vidljivo je da su studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, kao budući prehrambeni tehnolozi i nutricionisti, upoznati s opasnostima prekomjernog unosa soli.
sol; prehrana; studenti; pekarski proizvodi
nije evidentirano
engleski
Unos soli prehranom kod studentske populacije Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku
nije evidentirano
sol; prehrana; studenti; pekarski proizvodi
nije evidentirano
Podaci o prilogu
48-49.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija, Zbornik sažetaka
978-953-7957-06-3
Podaci o skupu
4. međunarodni studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija
poster
14.06.2013-16.06.2013
Rijeka, Hrvatska