Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

USPOREDBA UTJECAJA LITIJEVOG I NATRIJEVOG MONTMORILONITA NA KRISTALNOST I TOPLINSKA SVOJSTVA POLI(ETILEN-GLIKOLA) (CROSBI ID 598341)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Banovac, Irena ; Erceg, Matko ; Andričić, Branka USPOREDBA UTJECAJA LITIJEVOG I NATRIJEVOG MONTMORILONITA NA KRISTALNOST I TOPLINSKA SVOJSTVA POLI(ETILEN-GLIKOLA) // International conference Matrib 2013 / Alar, Ž. ; Jakovljević, S. ; Šolić, S. (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2013. str. 17-28

Podaci o odgovornosti

Banovac, Irena ; Erceg, Matko ; Andričić, Branka

hrvatski

USPOREDBA UTJECAJA LITIJEVOG I NATRIJEVOG MONTMORILONITA NA KRISTALNOST I TOPLINSKA SVOJSTVA POLI(ETILEN-GLIKOLA)

U radu je istraživan utjecaj dodatka litijevog montmorilonita (LiMMT) i natrijevog montmorilonita (NaMMT) kao nanopunila na stupanj kristalnosti, talište, kristalište i toplinsku postojanost poli(etilen-glikola) (PEG) molekulne mase 3400. Uzorci PEG/LiMMT i PEG/NaMMT pripremljeni su metodom interkalacije iz taljevine u masenim omjerima 90/10, 80/20, 70/30, 60/40, 50/50, 40/60, 30/70, 20/80 i 10/90 te analizirani diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC) i dinamičkom termogravimetrijom (TG). DSC analizom utvrđeno je da se stupanj kristalnosti PEG-a smanjuje porastom udjela LiMMT-a i NaMMT-a, te potpuno nestaje pri udjelima LiMMT-a i NaMMT-a većim od 70 mas.%. Pri istim masenim udjelima LiMMT izraženije utječe na smanjenje kristalnosti PEG-a u odnosu na NaMMT. Talište i kristalište PEG-a snižavaju se dodatkom i NaMMT-a i LiMMT-a u odnosu na izvorni PEG. Termogravimetrijska analiza pokazuje da se razgradnja PEG-a, PEG/LiMMT i PEG/NaMMT kompozita odvija u jednom razgradnom stupnju. NaMMT neznatno slabi toplinsku postojanost PEG-a tek u količinama većim od 50 mas. %, dok je negativan utjecaj LiMMT-a znatno izraženiji i zamjetan već pri malim masenim udjelima. Dobiveni rezultati ukazuju da LiMMT ima značajniji utjecaj na kristalnost i toplinska svojstva PEG-a u odnosu na NaMMT.

poli(etilen-glikol) ; kristalnost ; toplinska postojanost ; litijev montmorilonit ; natrijev montmorilonit

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF THE INFLUENCE OF LITHIUM AND SODIUM MONTMORILLONITE ON THE CRYSTALINITY AND THERMAL PROPERTIES OF POLY(ETHYLENE GLYCOL)

nije evidentirano

poly(ethylene glycol) ; crystallinity ; thermal stability ; lithium montmorillonite ; sodium montmorillonite

nije evidentirano

Podaci o prilogu

17-28.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

International conference Matrib 2013

Alar, Ž. ; Jakovljević, S. ; Šolić, S.

Zagreb: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT)

1848-5359

Podaci o skupu

Matrib 2013

predavanje

26.06.2013-29.06.2013

Vela Luka, Hrvatska

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo