Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 634924

Metodologija izrade analize troškova i koristi u procjeni utjecaja na okoliš


Čulo, Ksenija; Skendrović, Vladimir; Šandrk Nukić, Ivana
Metodologija izrade analize troškova i koristi u procjeni utjecaja na okoliš // Društvo i tehnologija - dr. Juraj Plenković / Mustić, Daria (ur.).
Zagreb: International Federation of Communication Associations-IFCA ; Croatian Communication Association-CCA ; Alma Mater Europaea-European Center Maribor (AMA-ECM), 2013. str. 78-79 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Metodologija izrade analize troškova i koristi u procjeni utjecaja na okoliš
(Methodology for Preparation of Cost Benefit Analysis in Environmental Impact Assessment)

Autori
Čulo, Ksenija ; Skendrović, Vladimir ; Šandrk Nukić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Društvo i tehnologija - dr. Juraj Plenković / Mustić, Daria - Zagreb : International Federation of Communication Associations-IFCA ; Croatian Communication Association-CCA ; Alma Mater Europaea-European Center Maribor (AMA-ECM), 2013, 78-79

ISBN
978-953-6226-24-5

Skup
XX. Međunarodni znanstveni skup Društvo i tehnologija - dr. Juraj Plenković

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 28-30.6.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Analiza troškova i koristi; procjena utjecaja na okoliš; investicijski projekt
(Cost benefit analysis; environmental impact assessment; investment project)

Sažetak
U svakodnevnoj ekonomskoj praksi i literaturi standardna analiza troškova i koristi podrazumijeva kvantitativno vrednovanje opravdanosti i isplativosti određenog investicijskog projekta. Odluka o izvođenju investicijskog projekta redovito se donosi na osnovi takve analize, ali je njena izrada diskrecijsko pravo ulagača. Međutim, svaki zahvat u prostoru, pa tako i investicijski projekt, nužno utječe na okoliš u kojem se ostvaruje. Općenito rečeno, provedena analiza mora ukazati na to osigurava li određeni projekt uravnotežen pristup zaštiti okoliša u skladu s održivim razvitkom, a s obzirom na poslovne interese. Održivi razvitak zahtijeva i dopušta proizvodna ulaganja koja ostvaruju profit, ali iz profita se mora izdvajati i doprinos zaštiti okoliša, što je opet uvjet održivog razvitka. Takav pristup je nužan. To je zatvoreni krug koji nema alternativu te je zbog toga zakonom propisana obveza ulagača analizom troškova i koristi dokazati da planirani projekt neće štetiti okolišu. Na Građevinskom fakultetu u Osijeku, kao rezultat znanstvenog projekta financiranog od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, razvijena je metodologija izrade analize troškova i koristi u procjenama utjecaja na okoliš. Metodologija je uspješno primijenjena u brojnim procjenama utjecaja na okoliš. U radu je prikazana metodologija i njena primjena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
149-1491678-0980 - Vrednovanje odnosa investicijskih projekata i okoliša (Ksenija Čulo, )

Ustanove
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek