Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva želatinizacije i retrogradacije dvostruko modificiranih škrobova pšenice i krumpira (CROSBI ID 378476)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lendić, Dražen Svojstva želatinizacije i retrogradacije dvostruko modificiranih škrobova pšenice i krumpira / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Lendić, Dražen

Babić, Jurislav

hrvatski

Svojstva želatinizacije i retrogradacije dvostruko modificiranih škrobova pšenice i krumpira

Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dvostrukog modificiranja ; acetiliranja acetanhidridom u udjelu 8%, potom umrežavanjem natrij tripolifosfatom u udjelima 2, 5 i 5% na svojstva želatinizacije i retrogradacije škroba pšenice i krumpira. Ispitivanja pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije pokazala su da je temperatura želatinizacije modificiranih škrobova pšenice i krumpira rasla slijedom: acetilirani škrob < dvostruko modificirani škrob < umreženi škrob. Umrežavanje je povisilo entalpiju želatinizacije škroba izoliranog iz pšenice sorte Srpanjka, a acetiliranje i dvostruko modificiranje su je snizili. Škrobu izoliranom iz pšenice sorte Golubica i komercijalnom krumpirovom škrobu svi postupci modifikacije snizili su vrijednost entalpije želatinizacije. Modificiranje škroba acetiliranjem, umrežavanjem i dvostrukim modificiranjem u ovom istraživanju rezultiralo je sniženjem entalpije retrogradacije, pri čemu je najznačajniji utjecaj uočen kod dvostruke modifikacije škroba krumpira nakon 7 dana skladištenja pri 4 °C.

dvostruko modificiranje ; škrob pšenice i krumpira ; acetanhidrid ; STPP ; DMK

nije evidentirano

engleski

Gelatinisation and retrogradation properties of dual modified wheat and potato starches

nije evidentirano

dual modification ; wheat and potato starch ; acetanhydride ; STPP ; DSC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

28.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice