Fenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljaka iz porodice Lamiaceae (CROSBI ID 378475)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Crmarić, Matea
Katalinić Višnja
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Fenolni sastav i antioksidacijska svojstva biljaka iz porodice Lamiaceae
Zadatak ovog rada bio je istražiti fenolni sastav četiriju biljaka iz porodice Lamiaceae i to vrijeska (Satureja montana L.), timijana (Thymus vulgaris L.), mažurana (Melissa officinalis L.) i matičnjaka (Origanum majorana L.). U ekstraktima je određen udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, a posebna pozornost posvećena je određivanju ružmarinske kiseline, koja je u ekstraktima određena primjenom spektrofotometrijskih metoda i HPLC tehnike. Osim određivanja fenolnih spojeva, biljnim ekstraktima je testirana i antioksidacijska aktivnost primjenom nekoliko različitih metoda (FRAP, redukcija Fe3+ u Fe2+ uz formiranje Perl's Prussian blue kompleksa, Briggs-Rauscher i rancimat metodom), a sve u svrhu pronalaska poveznice između sastava i svojstava ekstrakata. Rezultati određivanja ukupnih fenola, fenolnih podgrupa te ružmarinske kiseline u ekstraktima ljekovitih biljaka iz porodice Lamiaceae, ukazuju na varijacije među uzorcima. Najveći sadržaj ukupnih fenola imao je ekstrakt mažurana (51070±458 mg ER/L), dok su nešto niže količine pronađene u ekstraktu matičnjaka (47903±1079 mg ER/L). Ova dva ekstrakta su bila najbogatija flavonoidima. Rezultati dobiveni primjenom HPLC tehnike pokazuju da je najveći udio ružmarinske kiseline pronađen u ekstraktu matičnjaka, što je potvrđeno i direktnom metodom. Udio ružmarinske kiseline određen kompleksometrijskom metodom je najveći u ekstraktu mažurana, ali se vrlo malo razlikuje od udjela u ekstraktu matičnjaka (3807 mg/L, odnosno 3797 mg/L). Obzirom da su fenolni spojevi zaslužni za antioksidacijsko djelovanje biljaka, bilo je za očekivati da će biljke ove porodice imati vrlo dobra antioksidacijska svojstva. Prema rezultatima, među ispitivanim biljkama posebno se ističu mažuran i matičnjak koji sadrže najveće količine ukupnih fenolnih spojeva te ružmarinske kiseline kao dominantnog fenola. Dokazana je povezanost između sadržaja fenolnih spojeva i testiranih antioksidacijskih svojstava, kao i sadržaja ružmarinske kiseline i antioksidacijskih svojstava, što je dokaz velikog utjecaja ove grupe fitokemikalija na biološka svojstva istraživanih ekstrakata.
Lamiaceae; ružmarinska kiselina; fenoli; antioksidacijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Phenolics and antioxidant properties of Lamiaceae plants
nije evidentirano
Lamiaceae; rosmarinic acid; phenolics; antioxidant properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
28.06.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split