Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 634795

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veterinarska izdavačka djelatnost u Republici Hrvatskoj 1991. - 2011.


Pavičić, Željko; Samardžija, Marko
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veterinarska izdavačka djelatnost u Republici Hrvatskoj 1991. - 2011., Zagreb: Veterinarski fakultet, 2013 (monografija)


Naslov
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veterinarska izdavačka djelatnost u Republici Hrvatskoj 1991. - 2011.
(Faculty of Veterinary medicine University of Zagreb and veterinary publishing in Republic of Croatia 1991 - 2011)

Autori
Pavičić, Željko ; Samardžija, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, pregledna

Izdavač
Veterinarski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
262

ISBN
978-953-6062-92-8

Ključne riječi
Veterinarski fakultet Zagreb; veterinarska izdavačka djelatnost
(Faculty of Veterinaray Medicine Zagreb; Veterinary publishing)

Sažetak
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu proslavit će 2019. godine 100 godina postojanja kao jedina visokoškolska ustanova u obrazovanju doktora veterinarske medicine u Hrvatskoj. U spomenutom razdoblju na Fakultetu se izmijenilo nekoliko generacija sveučilišnih profesora i ostalih zaposlenika koji su uvijek, bez obzira na mala sredstva za obnavljanje prostora i opreme Fakulteta, težili studentima utkati znanje o suvremenim spoznajama iz veterinarske medicine, ali i duboku odgovornost za obavljanje veterinarskog poziva. Osamostaljenjem Hrvatske Veterinarski fakultet, uz smišljeno vođenje uprava i zalaganje svih zaposlenika te odgovarajuća financijska sredstva doživljava snažan razvoj pa već 2002. godine biva evaluiran od neovisnih međunarodnih eksperata, koji su zaključili da ispunjava europske norme u veterinarskom visokoškolskom obrazovanju. U istom vremenu razvoj doživljava i veterinarska izdavačka djelatnost, poglavito u objavljivanju sveučilišnih udžbenika, priručnika, stručne i ostale literature. S obzirom na rečeno, smatramo iznimno važnim u jednoj knjizi prikazati sve bitne činjenice koje su obilježile Veterinarski fakultet i veterinarsko izdavaštvo u spomenutom razdoblju. U tom smislu, naslovljena je knjiga prvo štivo na hrvatskom jeziku koje se na cjelovit način objektivno, argumentirano i kritički bavi aktivnošću i djelatnošću Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te objavljivanjem različitih veterinarskih djela u posljednja dva desetljeća hrvatske neovisnosti i samostalnosti. Želimo istaknuti da nam je osobita čast, ali i obveza i odgovornost biti autorima knjige koju smatramo izuzetno važnom za veterinarsku struku u cjelini, jer su Veterinarski fakultet u Zagrebu kao i veterinarska izdavačka djelatnost temelji naše struke i stvaran odraz veterinarstva u našoj domovini. Ova je knjiga posvećena našim nekadašnjim, sadašnjim, ali i budućim zaposlenicima Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zatim veterinarskim stručnjacima u drugim institucijama i, svakako, sadašnjim i budućim generacijama studenata veterinarske medicine koji će biti sastavnica europskog veterinarstva u godinama koje su pred nama. Preostalo je tek nekoliko godina do stote obljetnice postojanja Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa je tim važnije objavljivanje ove knjige kao trajnog zapisa jednog vremena u kojemu je Fakultet postao punopravnim članom Europske udruge ustanova za veterinarsku izobrazbu (EAEVE) i razvio se u prepoznatljivu visokoškolsku ustanovu u užoj i široj regiji. Ovom knjigom želimo pružiti mogućnost da se svi zajedno prisjetimo, odnosno upoznamo s važnim aktivnostima i zaposlenicima Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i bitnim značajkama veterinarskog izdavaštva u spomenutom razdoblju, kako značenje i zasluge sudionika za ovo što danas postoji ne bi bili zanemareni i zaboravljeni u bespućima povijesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Pavičić (autor)

Avatar Url Marko Samardžija (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pavičić, Željko; Samardžija, Marko
Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veterinarska izdavačka djelatnost u Republici Hrvatskoj 1991. - 2011., Zagreb: Veterinarski fakultet, 2013 (monografija)
Pavičić, Ž. & Samardžija, M. (2013) Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i veterinarska izdavačka djelatnost u Republici Hrvatskoj 1991. - 2011.. Zagreb, Veterinarski fakultet.
@book{book, year = {2013}, pages = {262}, keywords = {Faculty of Veterinaray Medicine Zagreb, Veterinary publishing}, isbn = {978-953-6062-92-8}, title = {Faculty of Veterinary medicine University of Zagreb and veterinary publishing in Republic of Croatia 1991 - 2011}, keyword = {Faculty of Veterinaray Medicine Zagreb, Veterinary publishing}, publisher = {Veterinarski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }