Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Profitabilnost obiteljskih gospodarstava (CROSBI ID 751981)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Par, Vjekoslav Profitabilnost obiteljskih gospodarstava // Zimska predavanja za poljoprivrednike Bjelovarsko-bilogorske županije, Poljoprivredni savjetnik,. 2000.

Podaci o odgovornosti

Par, Vjekoslav

hrvatski

Profitabilnost obiteljskih gospodarstava

Suvremeni razvoj hrvatske poljoprivrede odvijaj se u proteklom razdoblju pod utjecajem brojnih društvenih, političkih i gospodarskih mijena. Unatoč tim značajnim promjenama znanje o organizaciji, upravljanju i poslovanju na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu još uvijek je nedovoljno. OPG složeni je proizvodni sustav, specifična proizvodna, potrošačka i socijalna zajednica koja je temelj sadašnjeg, a još i više budućeg razvoja poljoprivrede. Sadašnjost za obiteljska gospodarstva donosi značajan utjecaj tržišta i njegovih zakonitosti, te su promjene u vođenju gospodarstva, organizaciji proizvodnje, uz sve veća ulaganja znanja i kapitala važne pretpostavke razvitka svakog gospodarstva. Opg vrlo su različita po svojim prirodnim, strukturnim, organizacijskim, socigospodarskim i estetskim obilježjima. U uvjetima tržišnog gospodarstva, gospodari susreću se sve više i s jednim sasvim novim problemom: kako organizirati i upravljati gospodarstvom?, a da se osigura sposobnost gospodarstva da uspješno posluje i razvija se. Zbog toga svrsishodan razvitak poljoprivredne proizvodnje u obiteljskim gospodarstvima danas ne ovisi samo o razmjeru sastavnih dijelova i raspoloživim resursima već i od organizacije ukupne djelatnosti (izbor i sukladnost strukture proizvodnje i raspoloživih resursa) gospodarstva, uspješnosti upravljanja gospodarstvom te o gospodarskim rezultatima.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo; dohodak; profit; organizacija; tržište

nije evidentirano

engleski

Family farm Profitability

nije evidentirano

Family farm; income; profit; organisation; market

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zimska predavanja za poljoprivrednike Bjelovarsko-bilogorske županije, Poljoprivredni savjetnik,

2000.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)