Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 634300

Procjena tromboembolijskog rizika i rizika krvarenja u bolesnika s nereumatskom atrijskom fibrilacijom primjenom CHA2DS2-VASc i HASBLED bodovnih sustava


Božić, Ivona; Cvitković, Ivana; Carević, Vedran; Čaljkušić, Krešimir; Trgo, Gorana; Fabijanić, Damir
Procjena tromboembolijskog rizika i rizika krvarenja u bolesnika s nereumatskom atrijskom fibrilacijom primjenom CHA2DS2-VASc i HASBLED bodovnih sustava // Liječnički Vjesnik, 135 (2013), 3-4; 86-91 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


Naslov
Procjena tromboembolijskog rizika i rizika krvarenja u bolesnika s nereumatskom atrijskom fibrilacijom primjenom CHA2DS2-VASc i HASBLED bodovnih sustava
(Thromboembolic and bleeding risk estimation in patients with non-rheumatic atrial fibrillation using CHA2DS2-VASc and HASBLED scoring system)

Autori
Božić, Ivona ; Cvitković, Ivana ; Carević, Vedran ; Čaljkušić, Krešimir ; Trgo, Gorana ; Fabijanić, Damir

Izvornik
Liječnički Vjesnik (0024-3477) 135 (2013), 3-4; 86-91

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Fibrilacija atrija; Tromboembolijski rizik; Rizik krvarenja; Antikoagulantno liječenje
(Atrial fibrillation; Thromboembolic risk; Bleeding risk; Anticoagulation therapy)

Sažetak
Procjenjuje se da od nereumatske atrijske fibrilacije (nAF) boluje 1-2% svjetskog stanovništva. Najčešća komplikacija te aritmije su tromboembolijski događaji, među kojima prednjači ishemijski moždani infarkt. On je u bolesnika s nAF, u odnosu na bolesnike sa sinusnim ritmom, praćen težim kliničkim tijekom, značajno većom smrtnošću, a u preživjelih bolesnika značajno sporijim oporavkom i težim trajnim duševnim i tjelesnim oštećenjima. Primjena antikoagulantnog liječenja u bolesnika s nAF značajno smanjuje pojavnost ishemijskih moždanih infarkta, a u onih koji ga dožive tijekom njegove primjene poboljšava ishod liječenja. Stoga smjernice stručnih društava preporučuju primjenu antikoagulantnog liječenja u većine bolesnika s nAF. Istodobno, strah od krvarenja uzrokovanog antikoagulantnim liječenjem uzrok je njegovog, često neopravdanog, neprimjenjivanja u bolesnika s velikim tromboembolijskim rizikom. U ovom radu prikazujemo CHA2DS2-VASc i HAS-BLED sustave, koji su preporučeni u procjeni tromboembolijskog rizika i rizika krvarenja, prilikom odabira tromboprofilaktičkog liječenja u bolesnika s nAF.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
KBC Split,
Medicinski fakultet, Split

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MEDLINE