Pregled istraživanja hranidbe riba u Hrvatskoj (CROSBI ID 333471)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Karoly, Danijel
Aničić, Ivica
Aničić, ivica
hrvatski
Pregled istraživanja hranidbe riba u Hrvatskoj
Na temelju rezultata provedenih istraživanja hranidbe riba mogu se donijeti slijedeći zaključci: Hrana predstavlja primarnu komponentu u akvakulturi. Vrstu hrane određuje ne samo vrsta i kategorija ribe nego i inetenzitet proizvodnje. Strategija razvoja akvakulture u Hrvatskoj direktno će utjecati na razvoj domaće industrije riblje hrane. Današnja proizvodnja u akvakulturi Republike Hrvatske ne može opravdati izgradnju domaćih postrojenja za izradu riblje hrane. Prirodna riblja hrana u akvakulturi direktno utjeće na pozitivne uzgojne rezultate uzgajanih riba. Mogućnosti iskorištavanja prirodne riblje hrane ovise o intenzitetu proizvodnje. Prirodna riblja hrana nezamjenjiva je u uzgoju mlađa mnogih slatkovodnih i svih morskih vrsta uzgajanih riba. Animalne komponente u ribljim smjesama zamjenjive su samo do određene granice. Kakvoća hrane ima direktni utjecaj na kondiciju ribe, a time i na njezino zdravstveno stanje i otpornost na stres. Stimulatori rasta čine vrlo bitne komponente vlažne i suhe riblje hrane. Fizičke osobine riblje hrane imaju presudni utjecaj na hranidbeni koeficijent i kvalitetu vode, ako su poštivani hranidbeni normativi smjese.
riba; hranidba; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
The review of the research of fish nutrition in Croatia
nije evidentirano
fish; nutrition; Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
07.12.1997.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb