Utjecaj uvjeta čuvanja ploda masline na svojstva i održivost ulja (CROSBI ID 333470)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Brezovac, Ksenija
Štrucelj, Dubravka
hrvatski
Utjecaj uvjeta čuvanja ploda masline na svojstva i održivost ulja
Način i vrijeme čuvanja maslina od berbe do prerade bitno utječu na kakvoću djevičanskog maslinovog ulja, a također i na održivost ulja tijekom skladištenja. U ovom radu je ispitan utjecaj različitih uvjeta čuvanja maslina prije prerade na boju ulja, udjel ukupnih klorofila, intenzitet gorčine i fenolne spojeve u ulju, kao i na promjene do kojih je došlo tijekom skladištenja ulja 30 dana u mraku i na svjetlu. Uzorci ulja su dobiveni iz plodova maslina sorte Bjelica s područja istre, koji su prerađeni na poluindustrijskom postrojenju sastavljenom od mlina čekičara i preše sa čeličnim mrežama.
čuvanje ploda masline; maslinovo ulje; održivost ulja; gorčina ulja i fenolni spojevi; boja ulja
nije evidentirano
engleski
Effect of olive fruits storage on the properties and shelf life of olive oil
nije evidentirano
olive fruit storage; olive oil; shelf life of olive oil; bitterness and phenolic compounds; colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
94
03.05.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb